Híradó

Nem oldaná meg a magyar egyetemek gondját, ha a kormány kifizetné az ösztöndíjakat az EU helyett

Kéri BarnaKéri BarnaVorák AnitaVorák Anita

2023. március 10. 18:18

Nem csak pénzkérdés az Erasmus és a kutatói programok leállítása, így a magyar egyetemek kizárását nem oldaná meg, ha a magyar kormány kifizetné az ösztöndíjakat. Ezt mondta a miskolci egyetem rektora az RTL Híradónak. A modellváltó egyetemek vezetői szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság velük is tárgyaljon. 

 Nagyon bízom benne, hogy csak félreértésről van szó

– meglepettnek mutatkozott Navracsics Tibor miniszter, amikor január elején kiderült, hogy az Európai Bizottság 21 magyar egyetemen felfüggeszti a hallgatói Erasmus- és a kutatói Horizon-programot. A döntésről az intézmények is csak a sajtóból értesültek – mondta pénteken az RTL Híradónak a Magyar Rektori Konferencia modellváltó tagozatának elnöke.

Horváth Zita úgy fogalmazott: „mi vártuk, hogy kapunk valamiféle megkeresést közvetlenül az Európai Bizottságtól mint érintett intézmények. Ezt mi nem kaptuk meg.” Ezért találkozót kértek, majd egy hete levélben is jelezték a bizottságnak, hogy elfogadhatatlannak tartják a döntést, és azt kérték, tárgyaljanak velük.

Horváth Zita szerint ha „az EB kizárólag a kormánnyal tárgyal, akkor ez nyilvánvalóan politikai döntés. Ha viszont az intézményeket is tárgyalópartnernek tekinti, akkor egyéb szakmai szempontokat is érvényesíteni lehet, illetve végig lehet tárgyalni, hogy miért gondolja sérelmesnek az Európai Bizottság a politikusok jelenlétén kívül a modellváltást.”

A kormány 2019 óta 21 egyetemet adott közérdekű vagyonkezelő alapítványok kezébe. Ezzel megszűnt az állami felügyeletük, de a kuratóriumokba fideszes politikusok, köztük több miniszter is beült, élethosszig tartó megbízással. 

Miközben a kormány minden korábbinál több pénzt ígért nekik. Orbán Viktor mininszterelnök akkor úgy fogalmazott: „Ezt hívjuk egyetemi modellváltásnak. Ezért teszünk az egyetemekbe 2700 milliárd forintot, ami látszólag egyetemi oktatási fejlesztési pénz, de valójában a nagy része gazdaságfejlesztési pénz is lesz.”

Ezt részben uniós pénzből fedeznék, de az Európai Bizottság a modellváló egyetemeknél nem látja biztosítottnak a támogatások átlátható elköltését. Ezért függesztették fel az ösztöndíjprogramokat is.

A kormány első reakciója az volt erre a döntésre, hogy ezeket majd Magyarország meg fogja előlegezni az egyetemeknek. Ám a rektorok szerint az ösztöndíjak ügye nem csak pénzkérdés.

Ha egy európai egyetem azért nem vehet be minket egy közös kutatási programba, mert az Európai Bizottság minket kizár, akkor az nem csak pénzkérdés, (…) Nem vesznek be minket, mert ők sem tudnak pályázni egy olyan féllel az Európai Unió felé, ki van zárva egy programból

– fogalmazott Horváth Zita. 

A héten derült ki, hogy az Európai Bizottság a parlamenti képviselőket, a köztisztviselőket és állami hatóságok tagjait is kizárná a kuratóriumokból. A DK szerint is ezt kellene tenni. Barkóczi Balázs, a párt politikusa azt mondta: „nem lehet fontosabb, hogy továbbra is fideszes politikusokat tömjünk ki közpénzzel, miközben ez az egész a magyar hallgatók és a magyar oktatók kárára történik”.

Navracsics Tibor szerdán Brüsszelben tárgyalt az egyetemi programok sorsáról. Nyilatkozni ma nem akart, de kérdéseinkre azt írták: tovább tárgyalnak az összeférhetetlenségi kérdésekről és a kuratóriumi tagság hosszáról is. Szerinte csak a javaslat lehet tárgyalási alap, amire már van példa az Európai Unióban.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#erasmus#oktatás

Címlapról ajánljuk