Híradó

Ha valaki költözés miatt hagy magára egy állatot, az ugyanolyan bűncselekmény, mintha egy autóból dobná ki

Simán KláraSimán Klára

2023. február 27. 17:25

Állatkínzás miatt felelhetnek Pajti gazdái. Február közepén hívta a csajági önkormányzat az állatvédőket, hogy a kutyát elhagyták. Régi gazdái ugyanis elköltöztek az elárverezett házból.

Egy rövid láncon hagyták magára gazdái Pajtit, miután eladták a házat, ahol éltek. Az ebet az ingatlan új tulajdonosa annyira megsajnálta, hogy naponta kétszáz kilométert autózott, hogy megetesse. A veszprémi Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány mentette ki az állatot, aki a mentéskor jobb bőrben volt, mint amíg gazdáival élt. A csajági pár állatkínzásért felelhet.

Az állat elhagyása bűncselekmény, tehát az, ha valaki elköltözik és ott hagyja magára az állatot mindenféle gondozás nélkül, akkor az bűncselekmény. Ugyanaz a kategória, mintha kidobja egy autóból, vagy kirakja a kiskutyákat papírdobozban

 – mondta az RTL Híradónak az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány alapítványi tagja.

Amikor a ház új tulajdonosa megtalálta az udvarra kikötött kutyát, azonnal segíteni próbált. Konzervet, kutyaszalámit, tápot, konzerveket vásárolt és naponta járt etetni a labrador-bull keveréket a fővárosból. Budapest száz kilométerre van a falutól.

„Ennyit tudtunk tenni érte, hogy etettük napi szinten, vittünk neki plédet, foglalkoztunk vele. Szeretethiánya is volt szegénynek, mert amikor korábban mentünk, mindig ugatott minket, és miután ott hagyták a gazdái, nagyon barátságos lett velünk” – mondta Pajtiról a ház új tulajdonosa. 

Közben a település állatbarát önkormányzata is etette Pajtit, így jobbra fordult a sora.

Pajti két éves, ha intenzíven csináljuk a rehabilitációját, akkor pár hónap múlva már közösen sétáltathatjuk más kutyákkal

– mondta a kutya állapotáról az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány egyik munkatársa.

Az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány munkatársai chipet rakattak bele, megkapta a szükséges oltásokat, az allergiáját is kezelik. A tulajdonosok pedig állatkínzásért felelhetnek. A balatonalmádi rendőrkapitányság alapítványi gondozásba helyezte Pajtit, őt most még bűnjelként kezelik. Ivartalanítani emiatt csak később lehet.

Pajtiért már jelentkezett örökbefogadó is, a rendőrségi eljárás végén várhatóan igazi családba kerül majd.

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#csajág#pajti#állatkínzás#veszprém#ultimátum állatvédelmi alapítvány

Címlapról ajánljuk