Most lehetne olcsón betárazni gázból, de az állam nem vesz belőle, és gázárcsökkentés sem leszHiába olcsó most a gáz a világpiacon, a Híradónak nyilatkozó szakértő szerint nem látszik, hogy vásárolná és a tárolókba töltené az állami MVM. Pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton azt mondta, akkor tudnak új árakat megállapítani lakossági fogyasztóknak, ha olcsó gázzal tudják megtölteni a tárolókat. A földgáz világpiaci ára már december óta alacsonyabb annál, mint amennyit az átlag feletti fogyasztásért kell fizetni érte Magyarországon. Orbán Viktor korábban azt mondta, azért nem „rángatják” a gáz árát, mert a magyar rendszer lényege a kiszámíthatóság.
Híradó

Most lehetne olcsón betárazni gázból, de az állam nem vesz belőle, és gázárcsökkentés sem lesz

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2023. február 26. 17:20

Hiába olcsó most a gáz a világpiacon, a Híradónak nyilatkozó szakértő szerint nem látszik, hogy vásárolná és a tárolókba töltené az állami MVM. Pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton azt mondta, akkor tudnak új árakat megállapítani lakossági fogyasztóknak, ha olcsó gázzal tudják megtölteni a tárolókat. A földgáz világpiaci ára már december óta alacsonyabb annál, mint amennyit az átlag feletti fogyasztásért kell fizetni érte Magyarországon. Orbán Viktor korábban azt mondta, azért nem „rángatják” a gáz árát, mert a magyar rendszer lényege a kiszámíthatóság.

„Versenypiaci költségeket tükröző ár” – így nevezték el a gázszámlán azt a sort, ahol az átlag feletti fogyasztásért fizetendő összeget számolják ki. A rezsicsökkentés tavaly nyári részleges eltörlésekor még ez is kedvezményes árnak számított, mert többszáz forinttal volt alacsonyabb, mint az akkori világpiaci árak. A gáz tőzsdei ára azonban szeptember óta folyamatosan csökken, december óta pedig már alacsonyabb, mint a 756 forintos átlag feletti ár.

A magyar szabályozás jelenleg egy abszurd képet mutat. Olcsóbb, ha valaki a piacon gázt vesz, mintha lakossági fogyasztóként az átlagfogyasztás fölé megy

– mondta a Híradónak Balogh József energiakereskedelmi szakértő.

A kormány azonban december után sem változtatott az árakon. Orbán Viktor szerint ugyanis a kiszámíthatóság fontosabb.

A magyar rendszer mindig is arra épült – amit tudományosan úgy mondanék, hogy nix ugribugri – tehát a magyar energiaárakat azokat sose rángattuk

– mondta Orbán Viktor még tavaly decemberben az évadzáró kormányinfón.

Gulyás Gergely a szombati kormányinfón megerősítette, hogy az átlag feletti fogyasztásért fizetendő tarifa április végéig változatlan marad, függetlenül a világpiaci folyamatoktól. A miniszter szerint akkor tudnak majd dönteni új árakról, ha olcsó gázzal tudják megtölteni a gáztárolókat.

Annak fényében, hogy mit mennyiért tudtunk beszerezni, nyilván most amikor olcsóbb a gáz, akkor próbáljuk mi is lekötni hosszú távra a gázszerződéseket, amennyire ezt a piac megengedi, akkor lehet majd új árat megállapítani

– mondta Gulyás Gergely.

A gáztárolók most körülbelül 36 százalékos töltöttségen állnak. A szakértő azt mondja, néhány kereskedőcég már most elkezdett olcsó gázt betárolni, de az állami MVM nincs köztük.

Lehet látni, hogy nagyon kevés a letárolás, nagyon sok a kitárolás. Tehát lehet, az ötlet jó, mert valójában a lent lévő gáznak az árát kellene – csúnya szóval – hígítani, de ahhoz az kellene, hogy elkezdjenek betárolni most. De nem ez történik

– mondta a szakértő.

Az átlagfogyasztás alatti tarifa egyébként április 30-a után is marad – a kormány döntése értelmében a rezsicsökkentett ár egész évben változatlanul 102 forint lesz köbméterenként, ami most is jóval kedvezőbb a világpiaci árnál.

Nyitókép: RTL Híradó

#Híradó#Videó#Gazdaság#gázár#rezsicsökkentés#gáztározó#mvm#ma

Címlapról ajánljuk