Híradó

Újra a nyugdíjasokat bombázza „információkkal” a kormány, de azt titkolják, hogy mindez mibe kerül

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2023. február 20. 17:10

Két héten belül másodszor küld tájékoztatót a nyugdíjasoknak a kormány. 10 napja Orbán Viktor levelében, most pedig a JóKor című kiadványban olvashatnak az érintettek a nyugdíjemelésről és a 13. havi nyugdíjról. A Nyugdíjasok Országos Szövetsége szerint a kiadvány csak propaganda. A kormánytól hiába próbáltuk megtudni, hogy mennyibe kerültek a tájékoztatók.

„A nyugdíjasok számíthatnak a kormányra, ezt becsületbeli ügynek tekintjük” – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a JóKor című kiadványt beharangozó videóban, amelyben 13. havi nyugdíjról is beszélt. A pénzügyminiszter és Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó elégedett biccentésekkel mutatta meg egymásnak a lapot.

Nyitrai Zsolt azzal igyekezett kedvet csinálni a „tájékoztató” kiadványhoz, hogy „Mindent megtudhatnak például a 13. havi nyugdíjról, amit a baloldal vett el tőlük, az Orbán Viktor vezette polgári kormány pedig megemelt formában küldi most februárban.”

A most Rúzsa Magdival a címlapon megjelenő JóKor-t 2019 óra adja ki a Magyar Államkincstár. 

A lapokon a recept és rejtvény mellett a kormány számára fontos üzenetek is olvashatók. 

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége szerint a kiadvány ebben formában nem túlságosan hasznos.

Ez egy propaganda kiadvány, amiben a kormányzat az aktuális időspolitikai, nyugdíjpolitikai intézkedéseinek a közlését, tálalását nyújtja a nyugdíjas társadalom részére. (…) Például nem szól azokról a valós gondokról, amit a nyugdíjas társadalom nap, mint nap átél

– mondta a Híradónak Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.

Ebben a hónapban egyébként a JóKor már a második, nyugdíjasoknak szóló kormányzati tájékoztató. Még a téma is ugyanaz, csak a forma volt más – Orbán Viktor másfél hete küldött levelet a 13. havi nyugdíjról és a 15 százalékos nyugdíjemelésről.

Szerettük volna megtudni, hogy mennyibe kerültek tájékoztatók. A kormány azt írta: 

az ezzel kapcsolatos szerződéseket az államigazgatási szervek „a jogszabályban meghatározott rend szerint teszik közzé.”

A DK a kiadványokra szánt pénzt inkább a nyugdíjasoknak adta volna.

„Az lenne a tisztességes, ha kifizetnék a nyugdíjasoknak azt, ami jár nekik. Az Orbán kormány még a saját törvényét se tartotta be, amikor nyugdíjprémium címén csak 10 ezer forintot fizetett ki a nyugdíjasoknak a nekik járó 22 ezer forint helyett. A DK szerint azt, amit propagandára költenek, ahelyett ezt a nyugdíjasoknak kellene odaadni” – mondta Gy. Németh Erzsébet országgyűlési képviselő.

A JóKor első oldalán egyébként azt írják, hogy a kiadvány az Idősek Tanácsa javaslatára készül. Az Idősek Tanácsát a kormány hozta létre 2014-ben. A szervezetnek 12 tagja van, az elnöke Orbán Viktor. A tanács üléseit maga a miniszterelnök vezeti.

#Híradó#Videó#Belföld#nyugdíjasok#propaganda#orbán-kormány#orbán viktor#nyugdíjemelés#13. havi nyugdíj#top hírek

Címlapról ajánljuk