Híradó

Fél éve tart a gazdaság visszaesése Magyarországon, a kormány szerint kivételesen teljesítettünk

Velti LászlóVelti László

2023. február 14. 17:49

Miután negyedévről negyedévre kétszer egymás után mért visszaesést a KSH, az általunk megkérdezett elemzők szerint recesszióba fordult a magyar gazdaság. A kormány tagjai viszont a teljes éves adattal érvelnek, és kivételes növekedésről beszélnek. A GKI szerint bizonytalanok a kilátások, és emelkedő munkanélküliséggel számolnak.

Nő a munkanélküliség, mert csökkennek a cégek megrendelései. A KSH friss jelentése szerint 0,4 százalékkal visszaesett a magyar gazdaság teljesítménye a tavalyi negyedik negyedévben a harmadik negyedévhez képest. Egymás után a második negyedévben mértek csökkenést, az előző, harmadik negyedévben 0,7 százalékkal csökkent a teljesítmény.

Ez azt jelenti, hogy recesszióba került a magyar gazdaság. Annak ellenére egyébként, hogy év elején még több mint 7 százalékos volt a növekedés, az első fél évre vonatkozóan

– mondta a Híradónak Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A GKI szerint két oka volt a tavalyi első fél évben gazdaság növekedésének: a kormány élénkítette a keresletet az szja-visszatérítéssel, illetve a teljes 13. havi nyugdíj kifizetésével. A második félévben viszont csökkent a fogyasztás, ami visszafogottabb termelést igényel.

Ennek hatása még idén az első fél évben biztosan jelentkezni fog. Magyarul növekedni fog a regisztrált munkanélküliek és a nem regisztrált munkanélküliek száma egyaránt – vázolja a kilátásokat Molnár László.

A kormányban egészen másképp értelmezik a számokat. A gazdaságfejlesztési miniszter az állami hírügynökségnek ma azt mondta,

válság közepette is kivételesen teljesített a magyar gazdaság 2022-ben.

A kormánytagok az egész éves gazdasági teljesítménnyel érvelnek. Tavaly összességében 4,6 százalékkal nőtt a gazdaság 2021-hez képest.

„Ez az Európai Unió átlagánál 1 százalékkal legalább magasabb. Ami jól mutatja, hogy Magyarország egy nehéz évben is fel tudott zárkózni az életszínvonal, illetve a GDP tekintetében a jobb helyzeteben lévő országokhoz” – állította Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Tavaly a negyedik negyedévében azonban semmilyen felzárkózásról szó sem volt, 

az Eurostat friss összesítése szerint az ötödik legrosszabb teljesítményt nyújtotta a magyar gazdaság az Unióban.

 A Portfolio az Eurostat adataiból úgy számol, Magyarországon kívül csak a csehek és finnek fordultak recesszióba.

#Híradó#Videó#Gazdaság#gdp#visszaesés#top hírek

Címlapról ajánljuk