Híradó

Lövéseket hallott kint a Hunor mentőcsapat – későbbre tervezték a hazaindulást, de a biztonsági helyzet miatt nem maradtak

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 18:19

Korábban a romló biztonsági helyzet miatt vonták ki a térségből az osztrák és a német katasztrófavédőket is. A magyar állami mentőcsapat ötvenöt tagját szállító katonai gép hajnalban szállt le Budapesten. Február hetedike óta dolgoztak a katasztrófa helyszínén. 17 ember életét mentették meg, és 29 áldozat holttestét is kiemelték a romok alól.

A honvédség és a katasztrófavédelem vezérkara a kifutópályán várta a tíz perccel fél egy előtt landoló honvédségi repülőt. Először a mentőcsapat vezetői szálltak ki, de Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára és Ruszin-Szendi Romulusz, a honvédség parancsnoka mindenkivel kezet fogott. A magyar állam segélycsapata február hetedikén érkezett a török-szír határhoz, és azonnal munkába is álltak.  

Tátrai János, a Hunor mentőcsapat parancsnokhelyettese elmondta: 

Mindannyian tűzoltók vagyunk és sok mindent láttunk már, de ilyen töménységben azért soha. Illetve a legdurvább az emberek reménytelensége volt, ahogy belenéztünk a szemükbe, és akkor úgy gondoltuk, hogy mindennek vége.

Dr. Pék László, a csapat egyik orvosa szerint is sokkoló volt a látvány. A legnehezebb szerinte az volt abban a pillanatban, hogy meglátták, mi történt ott , hogy milyen áldozatokkal járhat egy ilyen természeti katasztrófa.

A keresőkutyákat is megviselte a mentés, Leczki Sarolta, a Karma nevű belga juhászkutya gazdája szerint a hős kutyákat idegileg nagyon megviseli ez a munka. Napokon át folyton analizálják a szagokat, nagy kontroll alatt dolgoznak, és ők is érzi a feszültséget – mondta el.

Dexter és Karma kutya egy 12 emeletes összedőlt ház romjai között dolgoztak. Kisebb sérüléseket szenvedtek, de gazdáik szerint ezek hamar meggyógyulnak.

A csapat későbbre tervezte a hazaindulást, de a biztonsági helyzet egyre romlott. Indulásuk előtt nem sokkal már lövéseket is hallottak, őket azonban nem érte támadás. Tátrai János felidézte:

Halottunk lövéseket. Éppen a táborban voltunk, amikor eldördültek, és nem tudtuk mire vélni.

Két napja biztonsági okokból vonták ki a német és az osztrák mentőcsapatokat is. A török elnök akkor arról beszélt, határozottan fellépnek a fosztogatókkal és más bűncselekményeket elkövetőkkel szemben. 

A Hunor tagjai összesen 17 ember életét mentették meg, és 29 áldozat holttestét is kiemelték a romok alól. 

Rétvári Bence a Híradónak azt mondta, mostantól másképp segít Magyarország: „a török kormány közzétette a felhívását, hogy mi az, amire szükség van hosszú távon, akár egészségügyi felszerelésben, takarókban, ruházatban és egyebekben, úgyhogy azt is megvizsgáljuk, hogy ezek közül a kérések közül miket tudunk teljesíteni.”

A katasztrófa sújtotta térségben még több, kisebb létszámú magyar mentőcsapat dolgozik, velük az itthoni hatóságok folyamatos kapcsolatban vannak.

 

#Híradó#Videó#hunor#mentőcsapat#földrengés#török-szíriai földrengés#magyarok#magyar mentőcsapat#keresőkutya#lövések

Címlapról ajánljuk