Híradó

Egy év alatt kétszeresére drágult a kenyér, a vaj és a zsír

Velti LászlóVelti László

2023. február 12. 17:45

Már kétszer többe kerül a kenyér, a vaj és a zsír, mint egy éve – derült ki a KSH frissített adatbázisából. Az alapvető élelmiszerek egy része a decemberinél is nagyobbat drágult januárban. Az általunk kérdezett elemző úgy számol, az Unió legmagasabb áfakulcsa a szegények sújtja a legjobban Magyarországon. A kormány viszont hallani sem akar áfacsökkentésről.  

Kissné Lapu Nikolettáéknál nem hús volt a vasárnapi ebéd. Spórolnak, ezért túrós csuszát főzött az asszony. Azt mondja, akciósan jutott a hozzávalókhoz. Egy Békés megyei faluban él a férjével és két gyerekével. Úgy számol, egy hónapja nem ettek vajkrémet, de a kenyérből képtelenek lejjebb adni.  

Átváltottunk arra, ami olcsóbb, és abból is többet veszünk. Le szoktam fagyasztani, és akkor nem kell mindig például a kisboltokba kimenni, ahol lehet, hogy drágább 

– így próbálnak spórolni.

Már majdnem átlag ezer forintba került egy kiló fehér kenyér a múlt hónapban – a KSH friss adatai szerint. Tavaly januárhoz képest 111 százalékkal többe, miután tovább gyorsult a drágulása. Ráadásul a zsírért és a vajért is több mint duplaannyit kértek, mint egy évvel korábban.

Hogyha az előző hónaphoz viszonyítunk, akkor az látható, hogy az árstopos tojáson kívül gyakorlatilag szinte mindegyik termék ára jelentős emelkedésen ment keresztül

– mondta az RTL Híradónak Hornyák József, a Portfolio makroelemzője.

Úgy számolnak, a szegények arányaiban kétszer annyit költenek élelmiszerre a jövedelmükből, mint a tehetősek, ezért a forgalmi adó is jobban sújtja őket.    

A magas áfakulcs is hozzájárul ahhoz, hogy a termékek ilyen magas árszinten legyenek, ez pedig jövedelemarányosan a legalacsonyabb jövedelműeknek jelenti a legnagyobb terhet 

– világított rá Hornyák Péter.

Az ellenzéki pártok hónapok óta átmeneti áfacsökkentést követelnek. Varju László, DK-s országgyűlési képviselő felháborítónak tartja, hogy a kormány nem hajlandó foglalkozni ezzel a lehetőséggel.

A kormány azonban nem változtat az EU legmagasabb, 27 százalékos áfakulcsán. Szerintük a kereskedők nem engednék át az adócsökkentés hatását a fogyasztóknak. Legalábbis csütörtökön ezzel érvelt Gulyás Gergely miniszter, akitől azt is megkérdezték, mit szól hozzá, hogy a szegényeket a magas áfa is jobban sújtja.

Nem hiszem. Hiszen a tehetősebbek lényegesen többet fogyasztanak, ezért lényegesen több áfát fizetnek 

– mondta.

Majdnem 1400 milliárd forinttal több áfát hagytak az emberek a boltokban 2022-ben a költségvetésben eredetileg tervezetthez képest, a megugrott infláció hatására. Ez nagyjából kétszer akkora összeg, mint amennyibe a gyerekeseknek járó szja-visszatérítés került a tavalyi választások előtt.

#Híradó#Videó#Gazdaság#élelmiszer#drágulás#áfa#áfakulcs#top hírek

Címlapról ajánljuk