Híradó

„Szorongást és félelmet hozó stílus ütötte fel a fejét” – élesen bírálta Merkely Béla vezetési módszereit a rektori pozícióra pályázó kihívója

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2023. január 24. 18:01

Január végén tartják a Semmelweis Egyetem rektorválasztását. Kellermayer Miklós, az általános orvosi kar dékánja is pályázik az egyetem vezetésére. Szerinte „szorongást és félelmet hozó stílus ütötte fel a fejét”, ami „megroppantotta a Semmelweis Egyetem szellemi gerincét”. Merkely Béla nem akarta kommentálni a szavait.

Közösségi oldalán jelentette be Kellermayer Miklós, hogy megpályázza a Semmelweis Egyetem rektori pozícióját. Ő a jelenlegi rektor, Merkely Béla az egyetlen kihívója. Kellermayer Miklós jelenleg az általános orvosi kar dékánja.

„Nekem nem az a dolgom, hogy előírjam az embereknek, hogy mit csináljanak. Én nem hirdetek ki megfellebbezhetetlen szentenciákat” – különbözteti meg magát a jelenlegi rektortól.

Kellermayer Miklós bírálta Merkely Béla vezetési stílusát. Azt mondta, korábban szívesen állt mellé, mert látta az erőt a hosszú távú célok eléréséhez, ez azonban megváltozott.

Elkezdtek fontosabbá válni a látványelemek, mint a valódi minőség. Évtizedes szellemi műhelyek eróziója indult el

– mondta a dékán.

A Semmelweis Egyetemet 2018 óta vezető Merkely Béla kardiológus főorvos, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Neve a koronavírus-járványban vált közismertté. Bár nem szakterülete, sokszor nyilatkozott a fertőzésről és járványügyi kérdésekről.

2020. május 19-én például a WHO előrejelzésével ellentétes jóslatokba bocsátkozott a járvány 2. hullámával kapcsolatban:

„Második hullám valószínűleg lesz, de én abban bízom, hogy – ellentétben a WHO-val –, hogy nem lesz nagyobb, mint az első. És én ezt talán meg is tudom indokolni, hogy miért. Mert most már vannak ilyen őrszemeink. Az őrszem az. aki figyel. Ugye figyeljük azt, hogy mikor jön a járvány.”

Vezetése alatt az egyetem jelentősen előre lépett az egyik meghatározó nemzetközi rangsorban. Idén már a 236. legjobb a világon a Times Higher Education listája szerint. Mindez a Telex szerint részben annak köszönhető, hogy a rektor elvárásának megfelelően egyre több tudományos cikket publikálnak az oktatók. Csakhogy eközben Kellermayer Miklós szerint romlott a légkör az egyetemen.

Egyetemi közegben elfogadhatatlan, szorongást és félelmet hozó stílus ütötte fel a fejét, ami megroppantotta a Semmelweis Egyetem szellemi gerincét

– veti Merkely szemére Kellermayer.

A rektorválasztást január végén tartják. A Híradó kereste Merkely Bélát, hogy reagálhasson Kellermayer Miklós szavaira, de az egyetem sajtósán keresztül közölte: a rektorválasztást az egyetem belügyének tekinti, ezért nem szeretne nyilatkozni.

#Híradó#Videó#top hírek#merkely béla#semmelweis egyetem#kellermayer miklós#rtl#rektorválasztás

Címlapról ajánljuk