Híradó

Lezárná a magyar határhoz vezető utat egy osztrák polgármester

Simon JuditSimon Judit

2023. január 21. 18:16

Március elsejétől lezárná a magyar határhoz vezető utat Schatterndorf polgármestere. Az osztrák falu első embere szerint a magyarországi Ágfalváról ingázó autósok rengeteg balesetet okoznak. A magyar falu lakói szerint viszont nem az út lezárása lenne a megoldás, hanem az, ha a határ mindig nyitva lenne.

Az elmúlt években a magyar Ágfalva és az osztrák Somfalva, németül Schatterndorf települések közötti határátkelő az ingázók fontos útvonalává vált. Csakhogy a megnövekedett forgalom miatt több lett a baleset is, ezért az osztrák település polgármestere korlátozást vezetett be.

Munkanapokon reggel öt és nyolc, délután pedig négy és este hét között tilos az átkelés a határon. Ez a szabály csak az autósokra vonatkozik, ezért van, aki otthagyja a kocsiját a határ egyik oldalán, átsétál, majd beszáll egy másik autóba a túloldalon. A helyiek szerint, ha a korlátozást eltörölnék, kisebb lenne a forgalom.

Ha az az időkorlát nem lenne, akkor szerintem nem is vennék észre, hogy mennyi autó közlekedik erre. Mert megoszlana a forgalom, de így nem oszlik meg

 – mondta az RTL Híradónak Szovát Imréné, ágfalvai lakos.

Az osztrák falu polgármestere március elejétől még szigorúbban korlátozná a forgalmat a két település, és így Magyarország és Ausztria között. Lezárná a határátkelőhöz vezető utat a falujukban. Így azonban az itt élőknek hatalmasat kellene kerülnie.

Nekem huszonnégy kilométer többlet lenne naponta 

– mondta Szovát Imréné, aki reméli, hogy nem fog bekövetkezni, hogy a helyi ingázóknak egészen Sopronig kell elmenniük, ha át szeretnének jutni Ausztriába.

A magyar Ágfalva polgármestere pénteken megbeszélést tartott osztrák kollégájával. Az RTL Híradó információ szerint Pék Zsuzsanna a lezárás helyett forgalomlassítást, gyakoribb sebességmérést és rendőri ellenőrzéseket javasolt.

„A schengeni belső határok átjárhatóságát, a munkavállalók szabad mozgását, biztosítani kell. Az ingázók munkája mindkét országnak fontos, az ő érdekeikre is figyelemmel kell lenni." – nyilatkozta a Kisalfold.hu-nak a polgármester a találkozó után.

Bár több megoldási lehetőséget megvizsgáltak, egyelőre nem jutottak dűlőre egymással.

#Híradó#Videó#top hírek#Belföld#osztrák határ#schatterndorff#ágfalva#somfalva#határ#ingázók#osztrák-magyar határ

Címlapról ajánljuk