Híradó

Most jó lenni képviselőnek: nem csak a fizetésük, a költségtérítésük is százezrekkel nő

Horváth NándorHorváth Nándor

2023. január 19. 17:58

Nemcsak az országgyűlési képviselők fizetése, hanem a költségtérítésük is százezrekkel emelkedik márciustól – írta meg a Blikk. A lap számításai szerint lakásbérlésre, irodabérlésre, alkalmazottak fizetésére, vagy épp benzinköltségre is jelentősen több pénzt kapnak a képviselők. A GKI szerint a képviselőknek az inflációnál is nagyobb mértékben nő a fizetésük, így reálértékben is jobban keresnek majd, mint tavaly.

Több mint egy éve tiltakoznak a tanárok és a diákok, az oktatás körülményeinek javítását követelik és érdemi fizetésemelést.  A kormány szerint ők nem sokat tudnak tenni egyelőre.

„Amit a kormány ma tenni tud, az az, hogy a tavalyi évben és az idei évben és a következő évben is biztosan lesz 10 százalékos béremelés. Ennyit tud ma a magyar gazdaság” – sajnálkozott a tavaly karácsony előtti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

Ez a 10 százalék azonban kevesebb az éves inflációnál, így 

reálértékben valójában csökken a tanárok keresete. Az országgyűlési képviselők viszont annál jobban járnak. 

A Fidesz-KDNP parlamenti többség ugyanis négy éve az átlagbérekhez kötötte a képviselők juttatásait, ami ezért az inflációt meghaladó mértékben nő márciustól.

„A nominális keresetnövekedés 17,3-17,4 százalék, az infláció pedig 14,5 százalék volt tavaly – emlékeztet Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Eszerint a képviselői alapfizetés márciustól a jelenlegi 1 millió 316 ezer 400 forintról várhatóan 1 millió 549 ezer forintra nő, ami bruttó 230 ezer forintos fizetésemelés.

De nem csak a fizetésük nő, hanem az egyéb juttatásaik is, amelyek szintén az átlagfizetéshez kötöttek. Így például lakásbérlésre a jelenlegi 460 ezer helyett havonta 540 ezer forintot, irodabérlésre 920 ezer helyett 1,1 millió forintot, az alkalmazottaik fizetésére pedig 2,6 millió helyett 3,1 milliót költhet el minden egyes képviselő havonta.

Hadházy Ákos szerint nem a képviselők fizetése a fő baj, hanem mindenki másé.

Alapvetően nem az lenne a baj, hogy egy országgyűlési képviselő sokat keres, vagy a munkájához támogatásokat kap ezen kívül. Az a baj, hogy az emberek többsége nem ennyit keres. Magyarországon ma egy országgyűlési képviselő annyit keres, mint egy német mozdonyvezető

– mondta a Híradónak a független képviselő.

A képviselők mellett a miniszterelnök fizetése is jelentősen emelkedik. Orbán Viktor fizetése márciustól a jelenlegi 4 millió 870 ezer forintról 5 millió 727 ezer forintra nőhet. Az Euronews összesítése szerint már tavaly is a magyar kormányfő volt a tizedik legjobban kereső miniszterelnök az Európai Unióban. 

A magyar átlagfizetések ugyanakkor egyetlen kivételével minden más uniós tagországénál alacsonyabbak. Az unió statisztikai hivatalának legfrissebb adatai szerint csak Bulgáriában keresnek kevesebbet az emberek, mint Magyarországon.

#Híradó#Videó#top hírek#Gazdaság#fizetés#költségtérítés#országgyűlési képviselők

Címlapról ajánljuk