Híradó

„Most jöttem ki első alkalommal, de nem utoljára” – az összes szomszédos országban olcsóbb az üzemanyag, mint Magyarországon, de a kormány nem tervez áfacsökkentést

Magyar ÉvaMagyar ÉvaBalogh ZoltánBalogh Zoltán

2023. január 9. 18:41

Főként a 27 százalékos áfa lehet az oka, hogy a környező országokban jóval olcsóbb az üzemanyag, mint Magyarországon – mondta az RTL Híradónak a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Beindult az úgynevezett negatív benzinturizmus, ami azt jelenti, hogy a határ mellett élők közül egyre többen tankolnak külföldön. Romániában akár 110-130 forintot is lehet spórolni literenként, és nem csak a benzinen. A határmenti Kübekháza polgármestere már a nagybevásárlását is ott intézi, ezzel akár 30 ezer forintot is spórolhat havonta. Az RTL Híradó kereste a kormányt, hogy megtudják, tervezik-e csökkenteni az üzemanyagot terhelő általános forgalmi adót, de nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni a kérdésre. 

Az első horvátországi benzinkút a drávaszabolcsi határátkelő után található, Harkánytól 12, Siklóstól 17 kilométerre. Itt már egyre több a magyar rendszámú autó.

Ha valaki a határ közvetlen közelében lakik, és üres tankkal indul el, vagy majdnem üres tankkal, és teletankolja, akkor tud egy 5-6 ezer forintnyi megtakarítást elérni

– mondta egy magyar tankoló.

Ez nem véletlen, ugyanis az ominózus horvátországi benzinkúton – 400 forintos euroval számolva – a 95-ös benzin literenként 118, a gázolaj 122 forinttal olcsóbb, mint Magyarországon.

Romániába is megéri átmenni

Magyarország keleti szomszédjában a benzinen 100, a gázolajon akár 110 forintot is spórolhat literenként, aki ott tankol.

Gyuláról átjárni ez nagyon megéri

– mondta egy magyar sofőr a Híradónak.

Most jöttem ki első alkalommal, de nem utoljára

– árulta el egy másik.

Kübekházáról is sokan átjárnak tankolni Romániába, sőt bevásárolni is – mondta a határmenti település polgármestere.

Polgármesterként csak annyit tudok még hozzátenni, hogy az önkormányzatunk is a jövő héttől onnan fog tankolni. Romániában fogunk tankolni. Közösségi adószámunk van, ott fogjuk megtankolni az autóinkat

– mondta el Molnár Róbert polgármester.

A település vezetője azt is elárulta az RTL Híradónak, hogy muszáj ott megfogni a pénzt, ahol csak tudják, például a közvilágításon nem spórolhatnak, nem teheti azt meg, hogy kikapcsolja a lámpákat, mert ha baleset történik, akkor egyből az önkormányzatot teszik felelőssé.

A bérek katasztrofálisak, az árak meg nyugat-európai szinteket vernek. Nem tudom, hol szúrtuk el ennyire

– mondta a polgármester, aki azt is elárulta, hogy már jó ideje a szomszédos Romániában intézi a bevásárlásokat és tankolni is odajár, így 20-30 ezer forintot tud spórolni a családi kasszának havonta.

A polgármesterrel készült interjút hosszabban is megnézheti az alábbi videóban.

Minden szomszédunknál olcsóbb a teli tank

Szlovákiában a 95-ös benzin körülbelül ötven, a gázolaj hatvan forinttal olcsóbb. Az összes szomszédos országban alacsonyabbak az árak, beleértve Ausztriát is. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint az árak nem azért magasak Magyarországon, mert a benzinkutak kompenzálni szeretnék az ársapka miatti veszteségeiket. Grád Ottó főként az extra magas általános forgalmi adót okolja, aminél nincs nagyobb az Európai Unióban.

Sajnos a beszerzési árakat Magyarországon 27 százalékos áfa terheli, és nézve a környező országokat – még a magasabb jövedéki adót alkalmazó országok esetében is – ezen az árszinten az áfakülönbözet már olyan mértékű, hogy emiatt Magyarországon drágább az üzemanyag, mint a környező országokban

– mondta a Híradónak Grád Ottó.

Az RTL Híradó stábja kérdezte a kormányt, hogy terveznek-e ezen változtatni, várható-e, hogy csökkentik az üzemanyagokat terhelő áfát, de az adásig nem válaszoltak. Szerdától a benzinkutakon árcsökkenés várható a holtankoljak.net szerint. A benzin literenként 12 forinttal, a gázolaj 10-zel lehet olcsóbb.

 

 

#Híradó#Videó#benzin#románia#szlovákia#ausztria#bevásárlás#áfa#ma

Címlapról ajánljuk