Híradó

Sorban állnak az olcsó benzinért – még hetekig maradhatnak a durva árkülönbségek a benzinkutakon

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2022. december 18. 16:54

Amíg nem áll vissza az üzemanyag kiskereskedelem a normális piaci működésre, addig akár extrém árkülönbségek is lehetnek az egyes kutak között – ezt mondta a Híradónak a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Az RTL stábja volt, hogy 60 forintos különbséget is tapasztalt az egyes kutak között. A világpiacon ugyan az olajárak nagyjából a tavaly novemberi szinten vannak, ám azóta a forint jelentősen gyengült a dollárral szemben, ez az oka, hogy az akkori 500 forint körüli árak ma 600-700 forint körül állnak.

A kormány december 6-án több mint egy év után törölte el az üzemanyagok államilag rögzített árát, miután mindennapossá vált a készlethiány. Gulyás Gergely akkor azt mondta, felkérjük a Mol-t, hogy ha szükséges, akkor „akár a drágább, Brent-olajból származó üzemanyagimport megszervezésével is biztosítsa az ország teljeskörű üzemanyagellátását”.

A Híradó stábja vasárnap a benzinkutakon 640 forint körüli benzin és 710 forint körüli gázolaj árakkal találkozott, de volt, ahol ennél 50-60 forinttal olcsóbban adták az üzemanyagok literjét. Ezeken a kutakon még vasárnap is kígyózó kocsisorok voltak. Ez amiatt is van, mert több mint egy év után újra van árverseny.

A piaci pozíciókat most gyakorlatlag mindenkinek újra kell, újra meg kell szereznie, a partnereit újra kell szerveznie, a vásárlóit. Tehát ebben a helyzetben lehetnek ilyen extrém árkülönbségek

– mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, aki szerint az európai nyersanyagpiac stabilizálódik és a csökkenő világpiaci árak a benzinkutakon is meg fognak jelenni.

Az elmúlt heti csökkenést azonban még nem érezni, mert a kormány közben megemelte az üzemanyagok jövedéki adóját.

Ami bruttó 32 forint jelent. Tehát ez az emelés és a tapasztalható nagykerár-csökkenés nagyjából kiegyenlíti egymást. Tehát azt tapasztalhatjuk, hogy ezen a héten is nagyjából azon az árszinten vannak az üzemanyagok, mint az ársapka kivezetését követő napon

– mondta Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője. Hozzátette: Joggal tesszük fel a kérdést, hogy a mostani 70 és 80 dollár közötti olajár, ami tavaly novemberben is tapasztalható volt, akkor egy 500 forintos üzemanyagárat eredményezett, most pedig jóval 6-700 forint környékén vagyunk benzin és gázolajnál.

Itt sajnos a forint a dollárral szemben közel 100 forintot gyengült

– mondta.

A szakértők szerint január közepéig-végéig tarthat, míg helyreáll a normális piaci működés, addig még előfordulhatnak akár mennyiségi korlátozások is.

#Híradó#Videó#Gazdaság#benzin#üzemanyag#ár#különbség#benzinkút#verseny#top hírek

Címlapról ajánljuk