Híradó

Az árstopos cukor meg a liszt olyan, mint a hatósági áras benzin: egyre kevesebb helyen lehet kapni

Barsi FanniBarsi FanniLévai RenátaLévai RenátaBlaschek KárolyBlaschek Károly

2022. december 6. 17:26

Már a nagyobb áruházakat is elérte az áruhiány. Az árstopos termékek közül van, ahol cukrot, máshol tejet vagy tojást nem lehet kapni. Az üres polcokról több nézőnk is küldött fotókat. A cukorhiányt a Cukorrépatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint részben az árszabályozás okozhatja. Az egyik nagyáruházláncnál viszont úgy látják, megnőtt a kereslet.

Az RTL Híradó egyik nézője üres polcokról készített felvételt tegnap egy budaörsi hipermarketben. A kilós kiszerelésű kristálycukor fogyott el. Ma ugyanebben az üzletben cukor volt, árstopos tej viszont nem. Máshol a tojás hiányzott. A Híradó több felvételt is kapott üresen álló polcokról. A vásárlók szerint egyre gyakoribb, hogy a nagyobb boltokban, hipermarketekben is készlethiány van.

Egy szem cukor nem volt a polcokon – mondta egy férfi, egy asszony szerint „tejért cukorért van úgy, hogy sokszor kell menni azért hogy kapjon. de főleg leginkább az olcsó tejért”. Más azt mondja, hogy mivel nem talált kristálycukrot, kénytelen volt jóval drágább nádcukrot venni.

Rohoncon, a határmenti kis osztrák településen a bevásárlóközpont parkolójában a Híradó stábja kedd délután azt tapasztalta, hogy az autók körülbelül negyede magyar rendszámú volt. Sokan vannak, akik külföldön külföldön vásárolnak, amikor csak tehetik.

Gyakran járok át, az árak sokkal alacsonyabbak és van minden, tankolni is lehet. Általában hústermékek gyakran akciózva vannak és a tej, meg már a kenyér is néha olcsóbb – mondta a Híradónak Bosits Zoltán

Nyáron jelentős cukorhiány volt egész Európában, de a Cukorrépatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint nem csak ez okozza a boltokban most tapasztalható hiányt.

„A jelenlegi hiány az árszabályozás miatt kell, hogy legyen. Hiszen jelenleg van a raktárakban cukor. A kereskedelem – én úgy gondolom, tehát nem állíthatom, csak gondolom – hogy szolidabban vásárol, mert veszteséget realizál a kereskedelmi értékesítésen

– magyarázza Dorogi Árpád

Ez pontosan így van például az egerági kisboltban. A tulajdonos azt mondja, az árstopsos termékeket sokan keresik, neki pedig árulnia kell ezeket, még akkor is, ha veszteséges.  

„Itt van a számla ami szerint étolajat 900-ért veszem, 720-ért adom. Ez 180 forintos mínusz. A kristálycukrot 600 forintért veszem és 320-ért adom. Ez 280 forintos mínusz – sorolja Sárköziné Tóth Ágnes.

Kérdeztük az Auchan, a Lidl, az Aldi és a Tesco áruházláncokat is a készlethiánnyal kapcsolatban. Csak a Tesco válaszolt.

Azt írták: árstopos termékek csak egy-egy áruházban, ott is csak átmenetileg hiányoznak a polcokról, és úgy látják, ezt a megnövekedett kereslet okozza. 

A kormány megkeresésünkre azt írta, hogy a kialakult piaci helyzetet továbbra is nyomon követik.

A benzin esetében már a Mol szerint is kritikus a helyzet, a társaság ügyvezető igazgatója azt írta az RTL-nek, hogy „soha nem volt még annyi leürülés a Mol-nál, mint az elmúlt napokban”. 

Bacsa György szerint még hosszú hetekig tart, amíg a százhalombattai finomító újra teljes kapacitással tud működni. A megoldás szerinte kézenfekvő: lehetővé kell tenni, hogy a magyarországi üzemanyagkészletet importforrásokból építse vissza a piac. Ez azonban nem fog megtörténni, amíg a társaságoknak hatósági áron, jóval a bekerülési ár alatt kellene adniuk az üzemanyagot.

 

#Híradó#Videó#Gazdaság#áruhiány#árstop#ársapka#termék#élelmiszer#áruház#bolt#cukor#liszt#tej

Címlapról ajánljuk