Híradó

A MOL nem szállít hétfőtől üzemanyagot mintegy 200 kisebb benzinkútra – a Dunai Finomítóban történt meghibásodásnak is köze van hozzá

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. november 19. 17:50

Kapacitásának csak 60 százalékán működik a MOL Dunai Finomítója az egyik üzemegység meghibásodása miatt – tudta meg az RTL Híradó. A MOL megerősítette az információt. Múlt szombaton történt a meghibásodás, amikor a finomtó egyik üzemét újra akarták indítani. A vállalat részben a finomító csökkent kapacitása miatt nem szállít üzemanyagot körülbelül 200 benzinkútnak jövő héttől.

Hát olyan, mintha valami durrant volna
 

– ezt Lengyel Fanni mondta az RTL Híradónak. A hang, amit hallott múlt szombaton a százhalombattai finomító irányából jött. 

Az RTL Híradó érdeklődésére a MOL azt közölte, hogy a hang, amit „a környező településeken is érzékelni lehetett” egy biztonsági rendszerből jött. A rendszer egy „meghibásodás” miatt lépett működésbe, amikor az üzemet megpróbálták beindítani. Idén a Dunai Finomítóban a cég történetének legnagyobb karbantartását végezték. A munka két részletben, júliustól szeptemberig, majd októbertől november közepéig tartott. A Dunai Finomítót eredetileg a múlt hét végén akarták újraindítani, de – információink szerint – a hiba miatt ezt a folyamatot le kellett állítani. Emiatt az üzem most a teljes kapacitásának csupán 60 százalékán működik.

A MOL azt írta: az érintett üzem stabil állapotban van. Nem ütött ki tűz és munkások se sérültek meg. A hibáról tájékoztatták a környező települések polgármestereit. A javítás a cég szerint a végéhez közeledik.

Az olajvállalat részben erre a hibára hivatkozva hétfőtől egyáltalán nem szállít üzemanyagot körülbelül 200 kisebb benzinkútra.

Ezzel kapcsolatban azt írták: az ellátásbiztonság érdekében„átmeneti korlátozásokat vezettek be”. „A tavaly novemberben bevezetett hatósági ár miatt” ugyanis „jelentősen megnövekedett az üzemanyag iránti kereslet”, miközben ugyancsak az árstop miatt „jóval kevesebb import érkezik az országba” így a MOL-nak kell ellátnia a piac 80 százalékát, ami „teljes gyártási kapacitás mellett is megfontolt ellátási stratégiát igényel”.

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint a korlátozással érintett kutak kénytelenek lesznek a végsőkig korlátozni a tankolható mennyiséget, mert be kell zárniuk, ha kifogynak a készletből.

Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke azt mondja, ha egy töltőállomásnak elfogy a hatósági áras gázolaja akkor az üzemszünet kihirdetése után sem benzint, sem gázpalackot nem árulhat, be kell zárnia a shop-ot is. Vagyis az egész benzinkutat le kell állítani, be kell zárni, még ha ez nem tűnik logikusnak, akkor is.

Ha egy benzinkút hivatalosan üzemszünetet hirdet, akkor a kereskedelemért felelős minisztérium kijelölheti a MOL-t, hogy működtesse tovább a benzinkutat, amennyiben a közelében nincs más töltőállomás.

#Híradó#Videó#Belföld#százhalombatta#leállás#kőolaj-finomító#meghibásodás#benzinkút#top hírek

Címlapról ajánljuk