Híradó

Az utolsó pillanatban döntöttek arról, hogy mégsem lehet alkoholt árusítani a szurkolói zónákban a katari futball vb-n

Póth AttilaPóth Attila

2022. november 19. 18:04

Képmutatónak nevezte a katari futball vb-t kritizálókat a Nemzetközi Ladarúgó Szövetség elnöke. A muszlim ország az utolsó pillanatban döntött arról, hogy mégsem lehet alkoholt árusítani a szurkolói zónákban. A FIFA vezetője azt mondja: három órát ki lehet bírni sör nélkül, ráadásul szerinte hasonló tilalom van több európai országban is.

Katarban minden készen áll arra, hogy holnap megkezdődjön a foci világbajnokság. Ez az első alkalom, hogy egy muszlim országban rendezik a sporteseményt. És eddig ez a legkisebb területű állam, ahol vb-t rendeznek: Katar körülbelül akkora, mint Hajdú-Bihar és Békés megye együtt, igaz, ekkora területen ott csaknem 3 millió ember él.

Az arab államot sok bírálat érte, amiért a vb létesítményeit építő vendégmunkások borzalmas körülmények között éltek és dolgoztak. Sokan meg is haltak az építkezéseken. Emellett más emberi jogi aggodalmak is napvilágra kerültek: a saját nemükhöz vonzódó nők és férfiak börtönbe kerülhetnek, vagy ha muszlimok, akkor ki is végezhetik őket. Ám a különböző szervezetek hiába készítettek minderről jelentést, a felháborodás mégsem volt olyan erős, mint most, amikor a szervezők bejelentették: hiába egyeztek bele korábban, mégsem lehet a szurkolói zónákban sört árusítani. A sörárusítási tilalmat a Nemzetközi Landarúgószövetség, a FIFA elnöke védelmébe vette.

Szerintem az, hogy napi 3 óra hosszat nem lehet sört inni, azt túl lehet élni. Ráadásul ugyanilyen szabályok vannak Franciaországban, Spanyolországban vagy Protugáliában meg Skóciában is: tilos sört vinni a stadionokba. Most ez azért lett ekkora dolog, mert egy muszlim országban vagyunk. Vagy nem is tudom miért – mondta a sportvezető.

Gianni Infantino hosszasan beszélt Katar védelmében – helyi beszámolók szerint sokszor nehezen lehetett követni az érvelését, amely 1 órán át tartott.

Eközben a vasárnapi kezdőmeccs győztese is kiderült már. Legalábbis Nejar, a sólyom szerint. Gazdája a fővárostól 50 kilométerre lévő sivatagba vitte ki a madarat. A nyitómérkőzést játszó Katar és Ecuador zászlaját, némi galambhússal tűzdelve drónnal emelte a magasba, majd a ragadozómadarat elengedte. Nejar pedig az ecuadori lobogóra csapott le, azaz holnap az első mérkőzést a dél-amerikaiak nyerik a sólyom-jóslat szerint.

#Híradó#Videó#Külföld#katar#vb#sort#foci#muszlim#alkohol

Címlapról ajánljuk