Híradó

Itt a maximális korlátozás: lesz benzinkút, ahol egyszerre legfeljebb egy litert lehet tankolni hétfőtől

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. november 18. 17:19

Lesz olyan benzinkút, ahol legfeljebb 1 liter benzint lehet tankolni jövő héten, miután a MOL körülbelül kétszáz kútra egyáltalán nem szállít üzemanyagot hétfőtől. Ezek azok a kutak, amelyekkel az olajtársaság a benzinár-stop miatt között szerződést idén tavasszal. A MOL ezt a lépést az ellátásbiztonsággal indokolta. A Híradónak nyilatkozó benzinkút-tulajdonosok azt mondják, elveszíthetik a megélhetésüket, ha nem kapnak üzemanyagot.

10 literrel tankolja meg a vásárlók autóját a szigetszentmártoni benzinkút tulajdonosa. Fiával együtt családi vállalkozásban működtetik a kutat.

Sok másikkal együtt az ő cége sem kap üzemanyagot jövő héttől. Ezt reggel tudta meg a Mol-os üzletkötőjétől. Azt mondja, nem tudnak mit csinálni, tovább csökkentik a kiadható mennyiséget de ettől tönkremehetnek.

„Az ember, amikor felteszi az életének nagy részét arra, hogy ezt működtesse normálisan, korrekt módon, akkor nagyon nehéz ezt elengedni és azt mondani, hogy nulla és akkor minden, ami ebbe benne van, az megy a levesbe” – kesereg Finszter Csaba tulajdonos:

A végsőkig elmennek a tankolható mennyiség korlátozásával egy balassagyarmati benzinkútnál. Ide se szállít a Mol jövő héttől. Hétfőtől csak 1 litert adnak ki, mert nem zárhatnak be.

A jogszabály szerint, ha két napnál hosszabb időre bezárunk, akkor azt le kell jelentenünk a felettes szerv felé és az komoly szankciókkal jár 

– mondja Tóth András tulajdonos.

A kiskutaknak küldött és a Híradó birtokába került levél alapján a Mol az ellátásbiztonságra hivatkozva nem szállít azokra a kutakra, amelyekkel idén tavasszal kötött szerződést. A Független Benzinkutak Szövetsége szerint 250 ilyen kút lehet. Ők azután kényszerültek a Mol-lal szerződni, hogy februárban a kormány 480 forintban maximálta a nagykereskedelmi árat is és így a szövetség szerint leállt az import. Most nyílt levélben kérik a Mol-tól a szállítási korlátozás eltörlését. Levelet küldtek Orbán Viktornak is, hogy a kormány szabadítson fel készleteket a stratégiai tárolókból és töröljék el a benzinkutak üzemszünetét tiltó rendeletet.

A Mol mától további korlátozást is bevezetett, a teherautók, kamionok tankolására szolgáló, úgynevezett magasnyomású kutakon egyszerre legfeljebb 100 litert lehet venni. Egy kamion tankja akár 1500 literes is lehet, ha ezt 100 literenként kell feltölteni, akkor a sofőrök sok időt töltenek a benzinkutakon.

 A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint ez növeli a szállítás költségét.

„Ez a költségnövekedés – mert például a nemzetközi fuvarozó majd arra kényszerül, hogy külföldön tankoljon – olyan áremelkedést gerjeszthet a közúti áruszállításban, ami végső soron kihat a hazai inflációra is” – mondja Árvay Tivadar, az egyesület főtitkára

A Mol a fuvarozókra bevezetett korlátozást nem kommentálta. A kiskutakkal kapcsolatban azt írták: a korlátozás ideiglenes és a kutak 10 százalékát érinti. Azért van rá szükség, mert miközben a benzinárstop miatt „jelentősen megnövekedett az üzemanyag iránti kereslet”, „gondoskodniuk kell a stratégiai gázolajkészletek visszapótlásáról is”. Emellett a Barátság-kőolajvezeték sem működik még teljes kapacitással, ráadásul a Dunai Finomító újraindítása során „további karbantartási feladatok merültek fel” így „gyártási kapacitáskieséssel számolnak.”

#Híradó#Videó#üzemanyag#benzinkút#mol#korlátozás#benzin#tankol

Címlapról ajánljuk