Híradó

Akkora rönkökben kapták a hatósági áras tűzifát, amivel még egy profi cégnek is meggyűlne a baja

Hajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2022. november 17. 17:52

Méteres átmérőjű, két méter hosszú farönk is van a hatósági áras tűzifaszállítmányban, amit egy józsai házaspár kapott. Se eszközük, se erejük nincs kazánkészre hasogatni a rakást, de ha kint hagyják a házuk előtt, tönkremegy. Szakembert is hívtak már, hogy felaprítsa, de vagy nem vállalják, vagy borsos árat kérnek érte.

Nem látni a farakástól a józsai ház egy részét. 10 erdei köbméter, hatósági áras tűzifa érkezett kedden. Azóta ha akarnák sem tudnák mozdítani a két méter hosszú fahengereket. Még mindig hitetlenkedve nézik, pedig már többször lemérték, mekkora rönköket kaptak: a legnagyobb rönk átmérője egy méter.

Ezért háromszázezer forintot fizettünk, plusz a kiszállítás, ami hatvanezer forint volt. És megérkeztek ezzel a… szép, aprófával. Nem tudunk mit kezdeni vele

– panaszolja Dobszainé Medgyesi Ida.

Balta, kisfűrész – ezekkel, a háztartásban meglévő eszközökkel kellene feldarabolni a hatalmas rönköket, ami lehetetlen.

Dobszainé azt mondja, fogalmuk sincs, hogyan dolgozzák fel a fát. Már a kamrában lenne a helye aprítva, hogy száradjon, csakhogy nem találnak szakembert, aki felhasogatná a rakást. Akivel eddig beszéltek, több mint százezer forintot kérne.

Erre még én is azt mondom, hogy durva

– mondta a fotók láttán egy tűzifakereskedő, aki meg is lepődött, meg nem is. Azt mondta, többen hívták már, mert más is hasonló nagyságú hatósági áras fákat kapott. Ezeket feldolgozni még a hozzáértőknek is nagy feladat.

Mit lehet vele kezdeni? Fel kell vágni méteres, aztán pedig felhasogatni egy legalább 10-12 tonnás hasítógéppel, majd felfűrészelni

– magyarázza Varga Attila tűzifakereskedő.

A józsai házaspár írt a Nébih illetékeseinek, ők azt válaszolták nekik, ami a rendeletben is áll, vagyis hogy tűzifaanyag az, ami „átlagosan 1 méter vagy annak többszöröse szerinti hosszúságú, vágott, feldolgozatlan hengeres fa. Az átmérőt illetően nincs meghatározva mekkora lehet.” A hatóság szerint így amit Dobszaiék kaptak, az „tűzifa anyagnak minősül." 

A helyi erdészet Híradónknak nem válaszolt, a házaspárt viszont keresték: segítenek, 50 ezer forintért feldolgozzák nekik a fát.

A tűzifaprogram szeptember 19-én indult az állami erdőgazdaságoknál. Egységes maximált áron, fajtától függően, háztartásonként 10 erdei köbméter rendelhető. Az agrártárca kérdésünkre azt írta: az erdészetek "az igényléskor részletes tájékoztatást adnak a fa méreteiről", illetve hogy „két méternél hosszabb faanyagot nem készítenek össze, külön kérés esetén pedig van lehetőség arra, hogy 1 méter hosszúságúra vágják a faanyagot."

Hatósági áras tűzifával kapcsolatos problémákkal többször foglalkozott a híradó. Volt riport a kezdeti nehézségekről, és arról is, hogy sok helyen jó, ha a fűtési szezon közepére tudnak fát szállítani.

#Híradó#Videó#tűzifa#tűzifa program#hatósági ár

Címlapról ajánljuk