Híradó

Jó dolog a hatósági áras tűzifa, csak nemigen kapni, és egyáltalán nem biztos, hogy lesz elég

Magyar ÉvaMagyar ÉvaLévai RenátaLévai Renáta

2022. szeptember 20. 19:28

Van olyan állami erdészet, ahol csak két, két és fél hónap múlva tudnak hatósági áron tűzifát adni. Máshol elérhetetlen az értékesítési pont, de a Híradó talált olyan erdészetet is, ahol azonnal beszerezhető a fa. Az agrárminiszter vasárnap jelentette be, hogy elindult a program, és jut mindenkinek hatósági áras tűzifa. A Jobbiknál viszont azt mondják, hogy a magyar erdőkből nem termelhető ki annyi fa, amennyivel a kormány számol.

Az energiaárak az egekben, aki csak teheti az idén nem gázzal fűt. Közben viszont a tűzifa is drasztikusan drágul, ezért döntött úgy a kormány, hogy háztartásonként 10, úgynevezett erdei köbméter tűzifát biztosít hatósági áron azoknak a családoknak, akik erre igényt tartanak. (Egy erdei köbméter 1x1x1,7 méteres farakást, azaz egy méter hosszan 1,7 méter magasra pakolt egyméteres farönköket jelent, ami frissen vágott keményfából 11-12 mázsa, a fűtésre alkalmas légszáraz állapotú fából pedig nagyjából 8 mázsa.)

A program indulását vasárnap jelentette be az agrárminiszter. „Mindenkit megnyugtatok, hogy a jó erdőgazdálkodásnak köszönhetően a fűtési időszakra elegendő tűzifa-mennyiség áll az ország rendelkezésére” – közölte Nagy István. Az is kiderült, hogy a hatósági ár keménylombú fák esetén erdei köbméterenként 30 ezer, a puhalombú és a fenyőfélék köbmétere pedig egyaránt 19 ezer forint.

A Híradó egyik nézője ugyanakkor másfél nap után feladta, hogy hatósági áron szerezzen tűzifát.

„Foglaltat jelez a telefon, nem veszik föl, vagy ha fölveszik, utána gyorsan mellérakják. Délben föladtam, és Érden sikerült egy maszek tüzépesnél 95 ezer forintért egy erdei köbméter fát venni. Elképzelhető, hogy nagyobb türelem kellett volna hozzá, csak mivel ugye egyre hűvösebbek az idők, az ember elveszti a türelmét” – mondta telefonon a Híradónak

Más arról írt levelet Híradónknak, hogy az egyik állami erdészetnél

nem kapott hatósági áras kemény tűzifát, azt mondták neki, hogy jövőre érdeklődjön.

Mi is felhívtunk néhány, véletlenszerűen kiválasztott értékesítési pontot a 152 közül. Volt, ahol annyit ismételgetett az automata, „kérem, hogy átmeneti túlterheltség miatt hívását később ismételje meg”. Több helyen folyamatosan foglalt volt a vonal, de találtunk olyan erdészetet is, ahol azonnal tudtak volna fát adni – ha a nyitvatartási idő alatt, 12-től 15 óráig odamegyünk és magunk el tudjuk szállítani a fát.

Néhány megyével arrébb viszont hosszú a várakozási idő. Egy szombathelyi telepen arról tájékoztattak, hogy 

2-2,5 hónap a kiszállítási idő, azaz aki most rendel november végén-december elején juthat fához. De annak is kell 1-1,5 hónapot várni, aki meg tudja oldani a megvásárolt fa elszállítását.

És választani sem lehet a fafajták közül. „2 méteres tűzifa van, és csak a vegyes keménylombos tűzifa van” – kapta a tájékoztatást a Híradó.

A Jobbik szerint a legnagyobb probléma az, hogy nincs annyi tűzifa Magyarországon, hogy jusson tíz köbméter minden háztartásnak, ahol tudnak fával fűteni. Ahhoz ugyanis 20 millió köbméterre lenne szükség.

A magyar erdők évi folyónövekménye 13 és fél millió köbméter. Már ez nem fedezi a 20 millió köbmétert, de ebből a valóságban csak 6,5 köbmétert termelünk ki. Hangsúlyozom, erdészeti szakemberek elmondása szerint ezek a mai magyar pontos számok

– ismertette Bencze János, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Erről és a várakozási időről is megkérdeztük a kormányt. Annyit írtak csak válaszul, hogy „mindenki hozzájut kedvezményes áron az igényelt mennyiséghez”.

#Híradó#Videó#Belföld#fa#tüzelő#fűtés#erdészet#hatósági ár#top hírek

Címlapról ajánljuk