Híradó

Frissen felújított postát zárnak be Makón, a II. kerület pedig még ingyen ingatlant is adna

Vorák AnitaVorák Anita

2022. október 30. 19:16

A Magyar Posta a napokban jelentette be, hogy országszerte 210 településen 366 hivatalt bezár energiatakarékossági okokból. A cég szerint az intézkedés az emberek 87 százalékát nem érinti.

Frissen felújított postát is bezárnak átmenetileg Makón, a főváros II. kerületében pedig a nyolc postából hat lesz zárva november 12-től. A budai önkormányzat egy épületet akár ingyen is odaadna, csak ne zárják be a postát. 

Berkesden hamarosan a posta is csak mobil lesz

A 900 lelkes Baranya megyei berkesdi posta az egyik, amit 365 másik hivatallal együtt energiatakarékosságra hivatkozva november 11-e után ideiglenesen bezár a Magyar Posta.

Szomorúan tapasztaltam a listában, hogy Berkesd is benne van, mert én úgy gondolom, hogy ez a falu, meg a hozzátartozó községek is ide jártak, erre a postára szükség van. 

– mondta a Híradónak Nagy Tünde, berkesdi lakos.

Az idősek és a betegek sem örülnek annak, hogy nemsokára csak mobilposta lesz a faluban, ami hétköznapokon negyven percre nyit ki.

Energiatakarékossági okokból több településen teljesen bezárják a postákat
Farkas János, berkesdi lakoa

Nem lesz jó! Én beteg vagyok. Lessem, mikor jön, lessem ki a postás? 

– mondja Farkas János.

A legközelebbi posta közel húsz kilométerre, Pécsen van. Autóval több mint húsz, busszal legalább háromnegyed órára, ami az idős, beteg lakosoknak szinte lehetetlen küldetés.

Tavaly újították fel a makói postát, november közepén mégis bezárják

Makón a Kossuth Lajos utcában már messziről látszik a posta felújított épülete, november közepén mégis bezárják ezt is. Ezentúl a központi postán tudják majd az ügyeiket intézni, ami húsz perc gyalogútra van innen. A helyiek szerint már a tavalyi felújítás is leterhelte a nagypostát.

Energiatakarékossági okokból több településen teljesen bezárják a postákat

„Nagyon sajnálom, hogy ha ez bezár. Ebben a városrészben nagyon sok az idős ember, és csekkön fizetik be a kötelezettségeiket. Tehát nem utalnak, nincs gyakorlatuk számítógépes ismeretekbe” – panaszolta az RTL Híradónak Vass Zoltán, makói lakos. 

A nyáron is úgy volt, fölújítás alatt be volt zárva, és sorfalat álltunk, még a reggeli órákban kint az utcán is álltak. 

– ezt már Molnár Istvánné mondta az RTL Híradónak, aki nem tudja elképzelni, hogy milyen káosz lesz a bezárás után, hiszen már a posta felújítása alatt is hatalmas volt a sor a központi postánál.

A budai csillaghegyi postáért már petíciót is indítottak

A Magyar Posta szeptember végén már bejelentette, hogy 35 budapesti hivatalt bezárnak. Most újabb 22 fővárosi posta szerepel a listán. Köztük a csillaghegyi, aminek a megmentéséért petíciót indítottak a helyiek. 

A közel 90 ezres II. kerület nyolc postájából hat az energiatakarékosság áldozata lesz. A polgármester szerint erről a Magyar Posta nem egyeztetett velük, pedig megoldási javaslatuk is van az önkormányzati ingatlanban működő hivatalokra.

Energiatakarékossági okokból több településen teljesen bezárják a postákat
Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.

„Tárgyalásokat kezdeményezünk a Magyar Posta vezetőségével, nem csak azt fogjuk mondani, hogy igen, nyissátok meg a többi postát, ne zárjátok be, hanem például azt, hogy itt térítésmentesen fölajánljuk az üzlethelyiséget, ami alapból kedvezményesen van bérelve a Magyar Posta által, csak hogy megmaradhasson a posta – mondta Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.

A magyar Postától vasárnap hiába kért az RTL Híradó interjút, nem adtak. Így azt sem sikerült megtudniuk, hogy várhatóan meddig lesznek zárva ezek a postahivatalok.

Levélben azt írták, hogy a kormány 25 százalékos megtakarítást írt elő az állami vállalatok számára, ezt pedig csak takarékossági intézkedésekkel tudják biztosítani. Szerintük a Posta még így is túlteljesít, több szolgáltatóhelyet tart fenn, mint kellene. 

 

#Híradó#Videó#Gazdaság#berkesd#csillaghegy#makó#magyar posta#bezárás#energiatakarékosság

Címlapról ajánljuk