Híradó

A világhírű Győri Balett jövője is veszélybe került a rezsiválság miatt

Fehér IstvánFehér István

2022. október 30. 17:46

A világhírű Győri Balett az év végig zavartalanul működik, de januártól kérdéses a folytatás. Ezzel ötven ember megélhetése vált bizonytalanná. Folyamatosan tárgyalnak az önkormányzattal és a szponzoraikkal.

Percekig tartó vastapssal fogadta a közönség a Győri Balett új bemutatóját a Győri Nemzeti Színházban. Ibsen: Peer Gynt című klasszikusát dolgozták fel, ez volt az évad első bemutatója, de valószínűleg egy ideig az utolsó is.

A darabban az apátlan Peer Gynt a mesék világába menekül a szürke hétköznapok elől. A próbákba menekülés jól jött a társulatnak is, mert közben szembesült azzal a nagymúltú, nemzetközileg is elismert balettegyüttes, hogy az ő jövőjükre is kihat a rezsiválság.

Jelenleg azt látom, hogy december 31-ig a Győri Balett zavartalanul tud működni. Aztán bizakodunk és reménykedünk. 

– mondta az RTL Híradónak Velekei László a társulat igazgatója.

 

Több vidéki színház is bejelentette már, hogy a jövő év első hónapjaiban bezár, a győri is január, februárban csak részlegesen lesz nyitva, így a nagyszabású balettelőadásokat nem tudják majd játszani.

Az együttes vezetői a győri önkormányzattal és a szponzoraikkal folyamatosan tárgyalnak arról, hogy miként lehet finanszírozni a 43. évadát kezdő együttes működését, több mint 50 fő munkáját.

„Négyszeresével ment fel a távhő, és 7,5 szeresével a villany, ami tényleg olyan nehézséget okoz, ami lekövethetetlen és bizakodunk abban, hogy hosszú távon ezt meg fogják tudni oldani, mert ha ez tovább növekedik, akkor ellehetetlenül a helyzetünk” – panaszolta a Győri Balett igazgatója, aki abban reménykedik, hogy Magyarországon olyan nagy brand-et jelent a társulatuk, hogy a jövőben is szükség lesz a munkájukra.

A Győri Balett repertoárját a klasszikus művek újragondolása jellemzi. Az alkotók ezúttal is izgalmas, szürreális világot teremtettek, de megtartva az alapmű főbb fordulatait. Az előadás középpontjában egy férfi áll, aki rögös utat jár be, mire rátalál önmagára, története az örökös úton levés és az önámítás tragédiája.

Az új előadásban olykor az egész 30 fős társulat együtt táncol a színpadon. A mesebeli atmoszférájú balettelőadás ebben az évben csak Győrben lesz látható.

 

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#Győri Balett#rezsiválság#győr#velekei lászló

Címlapról ajánljuk