Híradó

Lecsavarták a vízhőmérsékletet a Duna Arénában, fáznak az úszók

Horváth NándorHorváth Nándor

2022. október 19. 18:48

A másodosztály mind a húsz focicsapata azt kéri a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, hogy hamarabb játszhassák le a meccseiket. Így ugyanis nem kellene a pályavilágítására költeniük. Az MLSZ azt írta: erre már korábban adott engedélyt az elnökség. A Duna Arénában a versenymedence vízhőmérsékletét csökkentették. Emiatt azonban az úszószövetség elnöke fordult levélben az üzemeltetőhöz.

Békéscsabán párkánytörléssel, Győrben fűnyírással és levélsöpréssel, Kozármislenyben pedig a labdák előkészítésével telt a szerdai nap a helyi stadionokban. Mindhárom helyen másodosztályú csapat játszik. A bajnokság valamennyi focicsapata közösen fordult a labdarúgó-szövetséghez, hogy engedélyezzék számukra a meccsek korábbi kezdését.

Magyar Márk, a HR-Rent Kozármisleny klubigazgatója a Híradónak azt mondta, javaslatcsomagjuk azoknak a kluboknak segítene, ahol komoly költségeket jelentenek az esti villanyfényes mérkőzések.

A másodosztályban több olyan csapat is van, amely az Orbán-kormány idején kapott vadonatúj, több ezres stadiont milliárdokból, közpénzből. A jelenlegi energiaárak mellett azonban a klubok nem tudják kifizetni a stadionok működtetését. Egy-egy villanyfényes meccsnek csak az áramszámlája milliós tétel. A jegybevétel nem fedezi a kiadásokat: a legutóbbi másodosztályú forduló átlagos nézőszáma 776 fő volt.

Az MLSZ a Híradóval azt közölte, hogy elnökségük már egy hónapja engedélyezte a meccsek kezdési idejének megváltoztatását. A másodosztályú klubok most a versenyigazgatósággal egyeztetnek a pontos részletekről.

A rezsiköltségek növekedése nem csak futballt érinti, valamennyi sportág nehéz helyzetbe került. A Bors írta meg, hogy az öt éve átadott, 46 milliárd forintból épült Duna Aréna üzemeltetője 27 fokról 25 fokra csökkentette a versenymedence vízhőmérsékletét. Itt több olimpiai éremesélyes válogatott úszó is edz. Az úszószövetség elnöke már levélben kérte, hogy legalább egy fokkal – 26 fokra – emeljék vissza a vízhőmérsékletet.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint mindenhol hasonló intézkedések várhatóak.

A múlt héten a székesfehérvári és a debreceni stadion üzemeltetője is bejelentette, hogy november elején bezárják a stadionokat, és csak a fagykárok elkerülése érdekében fűtik azokat, hogy így spóroljanak a rezsiszámlákon.

#Híradó#Videó#Sport#rezsi#költségek#spórolás#top hírek

Címlapról ajánljuk