Híradó

A fűtési szezon végéig bezárnák az iskolát Nógrádkövesden, tiltakoznak a szülők és a gyerekek

Lévai RenátaLévai Renáta

2022. október 12. 19:14

A fűtési szezon végéig a szomszéd településre kell iskolába járnia húsz alsós diáknak Nógrádkövesden. A fenntartó szerint az energiaköltségeken spórolnának így. A nógrádkövesdi polgármester azt mondta, mindent tudtak volna biztosítani az alsósoknak helyben, és még pénzt sem kértek volna a fűtésért a fenntartótól, de nem kaptak választ. A szülők féltik a gyerekeket az utazástól, és attól tartanak, végleg bezár náluk az iskola. 

Hétfőtől a Berceli Széchenyi István Általános Iskolába kell járnia a szomszédos nógrádkövesdi tagiskola 20 alsós diákjának, előreláthatólag a fűtési szezon végéig. A fenntartó döntéséről – amit az energiaköltségek növekedésével indokoltak – az intézményvezető pénteken küldött levelet a szülőknek. A szülők azonban nem akarják, hogy a gyerekeik másik településre járjanak iskolába, ezért tiltakoznak a döntés ellen. 

Egyikük az RTL Híradónak elmondta, félnek, hogy nem is áll majd vissza a régi rend, ráadásul kész tények elé állították őket. A gyerekek szintén tiltakoztak az ellen, hogy másik faluba kelljen iskolába járniuk. A szülők egyelőre azt sem tudják, hogy az alsós diákok hogyan tudnak majd önállóan átjárni a szomszédos faluba. Az egyetlen lehetséges megoldásnak az tűnik, hogy egyedül, busszal járjanak be.

A falu védőnője szerint a gyerekeknek egy nagyobb iskolában az esetleges tanulási és magatartási problémák kezelése is sokkal nehezebb, mint a megszokott, helyi közegben. Míg helyben egy-két-három órás fejlesztést kaphatnak, egy nagyobb iskolában kevesebb idő jut rájuk. „Úgyhogy én úgy gondolom, hogy a gyerekeknek ez mentálisan is, fizikailag is óriási megterhelést jelentene” – fogalmazott Bendikné Debrei Anna.

A nógrádkövesdi polgármester azt mondta, hónapok óta azon vannak, hogy mindent biztosítsanak a diákok megfelelő oktatásához, augusztus közepe óta minden segítséget igyekeztek megadni anyagilag és munkaerőt tekintve egyaránt. Most pedig a szülőkkel közösen levelet írtak a tankerület vezetőjének, hogy továbbra is a saját falujukban tanulhassanak a gyerekek. Fölajánlották azt is, hogy olyan helyet biztosítanak, aminek a fűtését az önkormányzat ellátja, tehát rezsiköltség nem lesz. Mint mondta,

eddig ezekre sajnos választ nem kaptunk a fenntartótól.

A Híradó hiába kereste szerdán a Balassagyarmati Tankerületi Központot, adásunkig nem reagáltak. A Berceli Széchenyi István Általános Iskola intézményvezetője levelében úgy fogalmazott, hogy a változás nem jelenti a nógrádkövesdi telephely szüneteltetését. A nevelő-oktató munkáról azt írta, a szeptember 1-től megszokott keretek között folyik tovább. Az iskolába járásról pedig annyit közölt, hogy a bérletek beszerzéséről és finanszírozásáról a tankerület gondoskodik. 

#Híradó#Videó#oktatás#top hírek#iskola#bezárás#nógrádkövesd

Címlapról ajánljuk