Híradó

„Rossz azzal szembesülni, hogy 30 év után nem jöhetek be dolgozni, ez volt az életem”

rtl.hurtl.hu

2022. október 1. 17:30

Törley Katalin és Palya Tamás is közte van azoknak a pedagógusoknak, akiket pénteken elbocsátottak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, mert korábban polgári engedetlenségi akciókban vettek részt. A kirúgott pedagógusok azt mondták Híradónknak, hogy bírósághoz fognak fordulni az ügyben.

Tegnap derült ki, hogy több tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, mert korábban polgári engedetlenségben vettek részt. Köztük van Palya Tamás matematika-kémia szakos tanár is, aki a hatodik órája előtt tudta meg, hogy elbocsátják. Azt mondta, a tanítás volt az élete.

Azzal szembesülni 30 év után, hogy hétfőn már nem kell bejönnöm dolgozni, nagyon rossz

– mondta a pedagógus, aki szerint nagyon megható volt, ahogy a gyerekek reagáltak. A mélypont az volt, amikor a saját végzős osztályával kellett közölni a döntést.

Akkor már nagyon sokan zokogtak, és akkor már én se bírtam tovább, elsírtam magam 

– mesélte.

Az osztályának a matek és a magyar tanárát is kirúgták. Fogalma sincs, hogy mi lesz velük.

Palya Tamásnak januárban született meg az unokája. Félt attól, hogy mit mondana neki, ha évek múltán megkérdezné tőle, mit tett ő, hogy változzon a helyzet. Most úgy érzi, megtette, amit tudott.

Törley Katalin nem volt bent az iskolában, amikor az igazgató felhívta, hozzá a posta viszi majd ki a tankerület levelét, de ő is arra számít, hogy kirúgták. Amíg viszont nem érkezik meg a levél, arra készül, hogy megtartja az óráit.

Számot kell vetnem azzal, hogy milyen élet lesz az, amiben 23 év utána nem járok be nap mint nap az iskolába

– mondta.

A francia szakos pedagógus már kapott állásajánlatot, de érzelmileg kötődik a Kölcsey Gimnáziumhoz és a saját tanítványaihoz is.

Nem gondolom, hogy pótolhatatlan vagyok, de minden tanárnak különleges a kapcsolata a diákjaival, és ezt a kapcsolatot most erőszakosan elvágták 

– tette hozzá.

Mindkét kirúgott tanár úgy érzi, hogy elbocsátásukkal egyértelmű üzenet fogalmazott meg a hatalom: mindenki fogja be a száját. Törley Katalin nem tudja még, hogyan fognak reagálni a kollégái, de bízik abban, hogy felismerik, hogy a sokaságnak ereje van.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az elmúlt 24 órában megugrott a jövő hétre szervezett országos sztrájkra jelentkező pedagógusok száma.

#Híradó#Videó#oktatás#kölcsey ferenc gimnázium#rtl#kirúgott tanárok#palya tamás#törley katalin

Címlapról ajánljuk