Híradó

Rövidített órák és pulóver a hidegben a fóti szakgimnáziumban, de hétfőn talán elindulhat a fűtés

Kovács KingaKovács Kinga

2022. szeptember 24. 18:46

Október 4-ig rövidített, 35 perces órák lesznek a Fóti Népművészeti Szakgimnáziumban. Erről kaptak tájékoztatást a diákok szülei. Egyikük a Híradónak azt mondta, azért, mert hideg van és nem lehet annyit ülni az iskolában. A HVG szerint a szülők már arról is kaptak levelet, hogy a fázósabb gyerekek vigyenek plusz pulóvert és pokrócot, mert ha elindul a fűtési szezon, akkor sem lesz 18 foknál melegebb. Hétfőn jelent meg a kormányrendelet miszerint az általános iskolákban legalább 20, a középiskolákban minimum 18 fokra kell fűteni a termeket. A fóti iskola igazgatója az RTL-nek azt írta, az áltagosnál hidegebb szeptember miatt, már jövő héten lesz fűtés. 

Fóton szombaton napközben sem volt 18 foknál melegebb, noha szépen sütött a nap, így nem csoda, hogy az iskolapadban is elkélhet a plusz ruharéteg. A hvg.hu számolt be arról a levélről, amelyben az iskolaigazgató arról ír a szülőknek, hogy jelenleg 16-18 fok van és a fűtési szezonban sem lesz több 18 foknál. Így arra kér mindenkit, hogy figyeljenek oda a gyerekek öltözködésére, a fázósak pedig hozzanak plédet és extra pulóvert.

Egy névtelenséget kérő szülő azt mondta a híradónak, ők arról kaptak levelet, hogy október 4-ig rövidített, 35 perces órák lesznek, de nem indokolták, hogy miért.

A gyerek amikor hazajött ő mesélte, hogy azért, mert hideg van és nem lehet így annyi időt ülni az iskolában

– mondta a szülő, aki úgy tudja, az igazgató nem tud saját hatáskörben dönteni a fűtésről.

Lenne egy kazánja az iskolának, amivel rá tudnának segíteni a fűtésre, de az meg lyukas. És a fűtés az meg alapvetően a Fóti Gyermekváros fűtéséből jön, az egy központi fűtés és az igazgató ennek a bekapcsolásáról nem dönthet

– mondta a szülő. Hozzátette azt is, hogy „nem tudnak semmilyen szinten fűteni. Az épület borzasztó állapotban van, elavult, szimpla üveges ablakok vannak, nem szigeteltek, nem egy ki van törve, szilóval van kipótolva, ami hát nem igazán segít a hőtartáson.” Elmondása szerint a tornaterem a leghidegebb, de ott legalább mozognak a gyerekek.

A kerámiateremben egyhelyben ülnek, amikor dolgoznak. És hát teaosztás van, meleg teát kapnak, de ahhoz is egy szülő viszi a tartályos vizet, hogy tudjanak teát adni a gyerekeknek

– mesélte.

A Híradó megkeresésére az iskolaigazgató azt válaszolta, hogy a fűtési szezon még nem kezdődött el, ezért jelezték a múlt héten a szülőknek, hogy a tanulókat melegen öltöztessék fel. Azt is írta, hogy „az átlagosnál jóval hidegebb szeptemberi időjárásra való tekintettel hétfőn elindul a Fóti Gyermekváros távfűtése és ezáltal az iskola fűtése is.”

18 fok a gimnáziumokban

A kormány a múlt hétvégén döntött az iskolák fűtéséről. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a „javaslat az az, hogy az általános iskolákban legalább 20 fok legyen a hőmérséklet. Tehát 18 fok az csak gimnáziumra érvényes, ez a javaslat.”

Hétfőn aztán meg is jelent a kormányrendelet, eszerint a szabályok októberben lépnek életbe. Az ADOM Diákmozgalom megalázónak tartja az intézkedést. Azt mondják, ez az utolsó csepp a pohárban, demonstrációt szerveznek október 23-ra.

Egyre inkább azt látjuk, hogy a kormány lenézi az oktatás szereplőit, hogy bármit megtehet velük

– mondta Schermann Fruzsina, a szervezet elnöke. Szerinte hiába fogalmaz úgy a rendelet, hogy legalább 18 fokot kell biztosítani, nem látnak garanciát arra, hogy ennél többre is futja majd az intézményeknek.

 

#Híradó#Videó#oktatás#18 fok#pléd#fűtés#hideg#Belföld#fóti gimnázium#top hírek

Címlapról ajánljuk