Híradó

„Ott az emberek fázni fognak” – csökkentheti a távhő hőmennyiségét a kormány

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. szeptember 15. 17:27

A távhős lakásokba juttatott hőmennyiség csökkentése is tervben van az idei télre – mondta az állami hírügynökség tudósítása szerint Steiner Attila, energetikáért felelős államtitkár egy konferencián. Azt még nem tudni, hogy ha valóban csökkentik a hőmennyieséget, akkor hogyan és mennyivel. A DK szerint ez a lépés valójában a távhő árának emelését jelenti. A Híradónak nyilatkozó szakértő azt mondja, ezzel lehet spórolni a gázon, de hidegebb lesz a lakásokban.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára egy keddi konferencián arról beszélt, hogy idén télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezik a távhő rendszerekben. A távhő előállítására használt gáz tizenötszörösére drágult tavalyhoz képest, a lakossági távhődíjak ugyanakkor a jövőben is változatlanok maradnak. Ezt a múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely miniszter megerősítette.

Ma azt tudom mondani, hogy lakossági emelésre, távhőáremelésre szándék sincsen, nem is volt. Szerintem ez minden, amit mondunk, az előttünk álló télre igaz

– mondta Gulyás Gergely miniszter éppen egy hete.

Változatlan távhődíjak mellett viszont emelkedik a távhőcégek vesztesége. A kormány előzetesen úgy számolt, hogy az idei télen összesen 1100 milliárd forintba kerül majd a távfűtés az országban. Erről is beszélt az energetikáért felelős államtitkár a keddi távhős konferencián, emiatt is merülhetett fel az átadott hőmennyiség csökkentése. A DK szerint, ha ugyanannyi pénzért kevesebb meleget adnak, akkor az áremelés.

Gyakorlatilag, hogyha a hőmennyiséget csökkentik, ezáltal lényegében az általunk igénybe vett szolgáltatást azt drágítják ezáltal. Drágább lesz a fűtés számunkra én úgy látom

– mondta Varju László, a DK alelnöke.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő azt mondta, az államtitkár által említett megoldással valóban lehet spórolni a gázon, de így hidegebb lesz a lakásokban.

Lett volna idő, lett volna pénz szerintem modernizálni a magyar távhőrendszert. Most üt be az hirtelen, hogy sajnos ez elmaradt. Rengeteg lakásban nincs mérő, rengeteg lakás nincs leszigetelve. Ott, ha csökkentik a hőmennyiséget, a panellakás soha nem fog felmelegedni és ennek megfelelően ott az emberek fázni fognak és a hőmérséklet nem fogja elérni a távfűtésre előírt minimumot

– mondta Balogh József.

Az RTL kereste a kormányt és interjút is kért Steiner Attila államtitkártól, hogy megtudjuk valóban csökkentik-e a háztartásoknak szolgáltatott hőmennyiséget. Megkeresésünkre azonban cikkünk megjelenésééig nem érkezett válasz.

#Híradó#Videó#távhő#rezsicsökkentés#kormány#energia#válság#panellakás#top hírek

Címlapról ajánljuk