Híradó

Felvirágoztatta a környéket a Moncsicsi Krisztus alkotója, ma hősként ünneplik a 91 éves asszonyt

Horváth B. ÁdámHorváth B. Ádám

2022. szeptember 13. 17:01

Gálaműsort tartottak annak az idős asszonynak a tiszteletére, aki egy Jézust ábrázoló freskót próbált meg restaurálni 10 évvel ezelőtt Spanyolországban. Az eredetitől teljesen eltérő végeredmény annak idején nevetség tárgya lett az alkotóval együtt. Azóta viszont százezrek zarándokoltak el a településre, és mintegy félmillió eurót hagytak ott.

A most 91 éves Cecilia Gimenez 10 évvel ezelőtti alkotása egy csapásra feltette az ötezer lelkes települést Spanyolország turisztikai térképére. Az asszony 2012 nyarán döntött úgy, hogy felújítja a helyi templomban lévő, 30-as években készült, rohamosan pusztuló állapotú egyik freskót, az Ecce Homót. Az eredmény ez lett.


Először sokan megharagudtak rá, hogy moncsicsi figurához hasonlóvá tette a festményt. Az asszony akkor azt mondta, hogy még nem fejezte be a restaurálást, de miután világszerte nevetség tárgya lett a kép, már nem is engedték neki, és mással akarták helyreállíttatni.

Csakhogy közben turisták kezdtek özönleni az aragóniai településre, a helyiek pedig kaptak a lehetőségen. Belépődíjat szedtek, és beindult a szuvenírgyártás. Táskákon, hűtőmágneseken, egéralátéteken, bögréken tűnt fel a kép. A látogatók esznek-isznak a kisvárosban, a mai napig csilingel a kassza. 2016-ra az elrontott falfestményből már turistaszenzáció lett, a botcsinálta restaurátorból pedig díszpolgár.


Vagy 300 ezer ember zarándokolt el a templomba a világ 120 országából, hogy lássák a félresikerült freskót, amelyet biztonsági üveggel védenek, mint a nagy műveket.

Euró-százezreket hozott eddig a településnek a kép, a haszonból pedig az amatőr művész is részesül. Cecilia néni ma már egy otthonban él betegsége miatt. Családja szerint érzi az emberek szeretetét, de az állapota már nem teszi lehetővé, hogy emlékezzen rá, mi történt 10 évvel ezelőtt.

#Híradó#Videó#Külföld#ecce homo#freskó#moncsicsi#jézus#restaurálás#világhír

Címlapról ajánljuk