Híradó

Háromszor nagyobb az élelmiszer-infláció Magyarországon Nyugat-Európához képest

Magyar ÉvaMagyar Éva

2022. szeptember 11. 18:49

Nálunk 30,9 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak egy év alatt. Az Eurostat gyorsjelentése szerint az eurózónában ennek a harmada, 10,6 százalékos az élelmiszerár-infláció.

Még csütörtökön közölte a legfrissebb adatokat a Központi Statisztikai Hivatal: a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal nőttek tavaly augusztushoz képest. Főleg az élelmiszerek drágultak, ott 30,9 százalékos az infláció. A margarin ára csaknem hetven, a kenyéré 64, a sajté 61, a száraztésztáé majdnem 58, a tejtermékeké pedig majdnem 55 százalékkal emelkedett. Az ársapkás termékek közül a cukor jelenleg 9,3, az étolaj 5 százalékkal kerül többe, mint egy éve. Az RTL Híradónak nyilatkozó elemző szerint ez még nem a csúcs.  

Előre megtervezzük, hogy mit főzünk, miből vásárolunk. Rá kell hangolódni erre 

– mondta az RTL Híradónak Kiss Árpádné, aki kénytelen volt áttérni a tudatosabb vásárlása az egyre növekvő élelmiszerárak miatt.

Gazdasági szakemberek szerint hamarosan látványos lesz a visszaesés: az emberek spórolni kezdenek, olcsóbb élelmiszereket vásárolnak, és azokból is kevesebbet, mint korábban. Erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Szabó László, a Hold Alapkezelő felügyelőbizottságának elnöke néhány nappal ezelőtt.

Mindenkinek nagyon-nagyon nehéz lesz. Szerintem a kiskereskedelmi fogyasztás drasztikusan vissza fog esni

– mondta Szabó László, aki szerint a kormány intézkedései is hozzájárultak a magas magyarországi élelmiszerárakhoz.

„Ezek a piaci folyamatok, tetszik, nem tetszik, beépülnek az árakba, sőt lehet, hogy nagyobb arányban, mintha hagynánk a normális dolgokat érvényesülni. Nem tudom mással megmagyarázni, hogy miért háromszor nagyobb az inflációnk élelmiszerben, mint mondjuk Nyugat-Európában” – a gazdasági szakember szerint a kormány hibázott azzal, hogy beleavatkozott a piaci folyamatokba.

A kiskereskedelmi szektorban elpattant a húr 

– tette hozzá a műsor másik vendége, Madár István, a Portfolio vezető elemzője, aki szerint azért nem működnek a hatósági árak, mert azt a veszteséget, amit a bizonyos élelmiszerek árstopján elszenvednek az élelmiszerláncok, azt máshol bőven behozzák.

A kormány szerint viszont a hatósági árak működnek, és pont ezek fékezik az inflációt Magyarországon. A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely miniszter a háborút, illetve az Európai Unió Oroszország elleni intézkedéseit okolta.

„Arról, hogy az október elsejével lejáró hatósági árakat továbbra is fenntartják-e, két héten belül dönt kormány” – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

#Híradó#Videó#Gazdaság#infláció#top hírek#eurostat#élelmiszerár-infláció

Címlapról ajánljuk