Híradó

Durva drágulás jön az autópályákon

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2022. szeptember 9. 19:59

Már most tudni, hogy 15 százalék felett drágulnak jövőre az autópálya-matricák. Egy tavalyelőtti rendelet alapján ugyanis az augusztusi infláció mértékével emelnek január elsejétől. Palkovics László miniszter Híradónknak azt mondta, hiába gyorsult 24 éves csúcsára a pénzromlás üteme, nem hiszi, hogy változtatnának a jogszabályon. Emiatt a GKI még nagyobb inflációval számol, azt mondják, a fuvarosok egy az egyben átháríthatják a díjemelést.  

Tovább laposodik az autósok pénztárcája. A kormány jövő héten dönt, hosszabbít-e az októberig tartó üzemanyagárstopon. Az autópályahasználatért viszont már biztos, hogy többet kell fizetni januártól.

A Portfolio számításai szerint a 10 napos matrica 600 forinttal, 4420-ra, a megyei 850-nel, 6300 forintra drágul egy személyautó esetében. Az egyéves sztrádahasználatért pedig 7310 forinttal többet, 54160-at kell majd fizetni januártól.

„A KSH most csütörtökön publikálta az idei augusztusi fogyasztói árindexet, ami szerint a jelenlegi magyarországi infláció 15,6 százalék. Ez pedig azt jelenti, hogy a jogszabály alapján ennyivel fognak emelkedni az útdíjak is” – magyarázta a Híradónak Király Gábor, a Portfolio.hu elemzője.

Két évvel ezelőtt született meg az a rendelet, ami szerint az autópályák használatának ára az augusztusi infláció mértékével nő januárban. Ezt a kormány akkor azzal indokolta, hogy

az évenként külön beavatkozás nélkül frissülő megoldás legfőbb hozadéka, hogy az úthasználók számára kiszámíthatóvá válik a díjtételek változása.

Két éve, a koronavírus miatti gazdasági visszaesés ellenére sem engedtek elképzelésükből.

„Nem a válság idején döntöttünk, hanem még 2018-ban döntöttünk arról, hogy az infláció mértékével emelkedhet minden évben az autópályadíj illetve útdíj – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. (2020-as rendelet pontosította a korábbi rendelkezést, azzal, hogy az augusztusi inflációhoz kötötte az emelés mértékét, így hamarabb meg lehet állapítani az árat és lehetőség nyílik az éves matricák elővásárlására.)

2018-ban még átlag 2,8 százalékos inflációt mért a KSH. Pénteken Palkovics László minisztert kérdezte a Híradó, nem változtatnak-e a díjemelés szabályain, miután a pénzromlás üteme 24 éve nem látott szintre gyorsult.

Hát ugye hoztunk egy szabályt egyszer, ami ezt a szabályt írta le. Ezen nem nagyon hiszem, hogy kívánnánk változtatni

– közölte a technológiai és ipari miniszter.

A drágább úthasználat tovább gyorsítja az inflációt a GKI szerint. A kamionosoknak, fuvarozóknak is majdnem 16 százalékkal többet fizetniük januártól. A költségek emelkedése pedig egy az egyben a fogyasztókra hárulhat a Gazdaságkutató szerint.

„A pékárutól a fehéráruig minden drágulni fog. Fehéráru alatt a nagyméretű gépeket értjük, mint például a hűtőszekrény vagy a mosógép. Ezek nehéz, nagy darabok, a szállítási igény is magas, úgyhogy ezeknek az árát is nagymértékben emelni fogja az úthasználati díj emelkedése – mondta a Híradónak Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Az egyik logisztikai tanácsadó cég szerint idén már 30 százalékkal lehet drágább a szállítás Magyarországon, mint tavaly. Ezt fokozhatja jövőre az úthasználati díjak további emelkedése.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

#Híradó#Videó#Gazdaság#autópálya matrica#drágulás#rtl#palkovics lászló#top hírek

Címlapról ajánljuk