Híradó

Hasraütésre állapította meg a fizetendő áfát a könyvelő, csődbe vitte több ügyfelét

Fazekas AndreaFazekas Andrea

2022. szeptember 2. 18:38

Könyvelője vitte csődbe – ezt állítja egy bajai virágboltos, aki szerint a könyvelő éveken át találomra mondta neki, mennyi áfát fizessen be. Egy adóellenőrzésen végül kiderült, 25 millió forinttal tartozik. A könyvelő később azzal magyarázta az asszonynak a történteket, hogy összeomlott idegileg. Más ügyfelei is azt mondják, ugyanígy jártak.

Utolsó heteit tölti alkalmazottként Kis Ilona a virágboltban. Korábban az üzletet ő bérelte, 12 éve árulta itt a virágokat, de csődbe ment. Egy adóellenőrzéssel kezdődött minden.

„A végrehajtó osztálytól volt itt két alkalmazott, akik mondták, hogy azért jöttek, hogy megnézzék, itt milyen lehetőségek vannak lefoglalásra. Nem is értettem, hogy miért történt ez.”

Ilona azt mondja, kiderült, hogy könyvelője rendszeresen elmulasztotta az áfabevallások beadását, vagy valótlan adatokkal adta be azokat. Az adóhatóságnak az tűnt fel, hogy a virágbolt online pénztárába beütött összegek áfatartalmát meg sem közelítette a vállalkozó által befizetett áfa.

 Ezért kezdték el az ellenőrzést.

„Minden alkalommal, amikor mentem a könyvelőhöz megkérdeztem, hogy milyen befizetni valóim vannak, van-e áfakötelezettségem. Erre mindig azt mondta, most nincsen, majd lesz, amikor pedig lett – ezeket bizonyítani tudom – e-mailben megírta a havi befizetnivalókat, akkor én azt az adószámlákra el is utaltam.”

Csakhogy az adóhatóság kimutatása szerint Ilona 25 millió forinttal tartozik. Amikor megpróbálta számonkérni könyvelőjét, azt mondja, nem vette fel a telefonját, nem nyitott neki ajtót. Így az utcán várta, másokkal együtt.

„Egyre több alkalommal egyre több emberrel találkoztam, aki várt rá az utcán, a fa mögött, autóban, volt olyan, amikor öten voltunk ott egyszerre.”

A könyvelő csaknem 20 bajai vállalkozót sodorhatott bajba. Közülük senki nem akart nyilatkozni. A Híradó úgy tudja, a könyvelő mindezt azzal magyarázat, idegileg kiborult, ezért nem tudta rendesen végezni a munkáját, de vállalja a felelősséget. Ezt írásba is adta: 

vállalja az ellenőrzés során felmerült, mindennemű kimutatott adózással kapcsolatos negatív irányú eltérések, bírságok megtérítését.

A Híradó kereste a könyvelőt is, de nem sikerült elérni. Volt ügyfelei közül mindenesetre többen feljelentést tettek ellene.

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#könyvelő#csaló#baja#top hírek

Címlapról ajánljuk