Híradó

„Mindenkit, mint villámcsapás, úgy ért” – a legnépszerűbb felnőtt pelenkák júliustól nem szerepelnek a támogatási listán

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2022. július 10. 19:54

A legnépszerűbb felnőttpelenkák júliustól csak teljes áron lehet megvásárolni. Kicsivel több mint háromezer forint helyett, ezentúl több mint ötezer forintba fognak kerülni ezek a termékek. Az RTL Híradónak nyilatkozó családok ragaszkodnának a megszokott és jól bevált márkához. A gyártó cég a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt teszi felelőssé a drágulásért.

Deák-Olajos Éva 17 éves, gerincvelői izomsorvadással élő nevelt lányának csak az az egy márkájú felnőttpelenka vált be, ami júliustól nem szerepel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő támogatási listáján, vagyis nem vásárolhatók meg kedvezményesen. A 30 darabos tasakok ára ezután 5 és 8 ezer forint között lesz. Eddig havonta 90 darabot ingyen kaptak az érintettek.

Azért azt is tudjuk, hogy napi hármat engedélyezett az OEP, de nem biztos, hogy elég a három

– mondta Deák-Olajos Éva a Híradónak, aki szerint nagy gondot okoz a megfelelő helyettesítő pelenka felkutatása, és nem szívesen mondana le a megszokott minőségről.

„Az én fiam 32 éves, és örültünk, hogy megtaláltuk azt a pelenkát, ami normálisabb körülményt biztosít az életéhez. Amit kiírnak, csak azt lehet kiváltani. Ha az nem jó, akkor onnantól kezdve zsebbe kell nyúlni, hogy vegyek valami mást, ami jobb, akár éjszakára, akár nappalra” –  ezt már Bedő Károlyné mondta az RTL Híradónak, aki szerint a jobb minőséget mostantól meg kell fizetni, ami még nehezebbé teszi a hátrányos helyzetű családok életét.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az RTL Híradónak azt írta, hogy a népszerű pelenkák gyártója február óta „folyamatosan kezdte kivonni a támogatásból különböző termékeit”. Azt is írták, hogy ha a törlést egy cég maga kéri, akkor „a NEAK-nak nincs jogköre ezt felülbírálnia, el kell fogadnia a döntést”. Szerintük az ellátás biztosított más márkák termékeivel.

Az LMP szerint, ha NEAK tudott arról, hogy a cég ki akarja vonni a termékeit a támogatási körből, időben kellett volna lépnie.

Hogyha ez a termék jól működött, akkor ezt a NEAK-nak valamilyen módon kezelni kellett volna, vagy legalább tájékoztatni kellett volna azokat az érintetteket (…)

 – nyilatkozta Ungár Péter az LMP frakcióvezetője az RTL Híradónak.

Az RTL Híradó felkereste a felnőttpelenkák gyártóját, hogy valóban ők kezdeményezték-e a törlés, de még nem kaptak választ.

#Híradó#egészségügy#megszűnt támogatás#felnőttpelenka#gyógyszertár#hátrányos helyzetű családok#top hírek

Címlapról ajánljuk