Híradó

Vonatszelfi: amikor egy közösségi médiás trend valódi életveszélybe sodor

Debreczeni CsillaDebreczeni Csilla

2022. június 21. 21:09

Soha ne másszatok vonatra! – erre figyelmeztet a Bethesda Gyermekkórház, melynek égési osztályára három fiatalt is bevittek nemrég. Mindegyikük vonattetőre kapaszkodott fel, áramütés érte őket, súlyosan megégtek. Köztük volt, aki egy szelfi miatt kockáztatott. A közösségi médiából ismert vonatszelfi életveszélyes hóbort, világszerte súlyos sérüléseket okoz és emberéleteket követel.

A Bethesda Gyermekkórház égési osztályán három súlyosan megégett kamaszt is kezelnek. Mindhárman vonatok tetején sérültek meg. A kórház Facebook-oldalán arról írt:

Jelenleg is három olyan súlyosan égett fiatal életéért, gyógyulásáért küzdünk égésintenzív osztályunkon, akik vonattetőre másztak szelfizni, vagy épp fent lévő társukat menteni, vagy egyszerűen kipróbálni, milyen érzés fent lenni.

Az áramütés okozta égés borzalmasan súlyos sérülés. Van egy akut életmentő fázis, ami az első pár órában kezdődik, de ez után akár hetekig, hónapokig is tarthat, mire az életveszélyt sikerül elhárítani.

A MÁV idén két ilyen esetről tud. Az egyik Sárospatakon történt, még áprilisban. Két fiú kapaszkodott fel egy tehervagonra egy szelfi miatt. A Borsodihir értesülései szerint egyikük nem élte túl az áramütést. A másik baleset Hernádnémeti-Bőcs állomáson volt májusban, itt egy 16 éves fiú mászott tehervonatra. A MÁV óva int ettől mindenkit.

A felsővezetéknek már a megközelítése is életveszélyes, merthogy ez két méteres távolságban halálos áramütést, égési sérülést okozhat

– figyelmeztet mindenkit Bieber Anett, a MÁV szóvivője.

Más országokban még gyakoribbak ezek a balesetek. Romániában már prevenciós kisfilmet is készítettek emiatt.

2016-ban készült egy nemzetközi tanulmány az életveszélyes szelfitrendekről. Eszerint a vonatfotók a harmadik legkockázatosabbak ebben a kategóriában. A legtöbben azért vesztik életüket egy fényképért, mert magas helyekre kapaszkodnak fel és lezuhannak vagy mélyvízbe merészkednek és megfulladnak.

A szülőknek is ajánlott tisztában lenni a közösségi médiában futó trendekkel, hogy tudjanak azok lehetséges veszélyeiről beszélni a gyerekekkel

– mondja a Híradónak nyilatkozó szakértő, Forgács Mariann.

Ott van a kezükben az okostelefon, a felvételekkel gyakorlatilag százezrekhez, milliókhoz lehet eljutni, viszonylag rövid idő alatt. Csakhogy mindenki próbálja egy kicsit túllépni azt, amit az előző mutatott, ezért egyre extrémebb és veszélyesebb mutatványokra van szükség.

A MÁV-nál azt mondják, a vonatszelfik mellett még mindig nem lehet eleget beszélni arról, milyen veszélyes kavicsokkal dobálni a vonatokat, vagy miért játszik az életével az, aki a síneken mászkál.

Címlapról ajánljuk