Híradó

Nyakunkon a 400 forintos euró, további drágulás jöhet a boltokban

Vetli LászlóVetli László

2022. május 29. 17:30

Napokon belül 400 forintot kérhetnek egy euróért a Reuters elemzése alapján. Csütörtökön a 396-os szintig gyengült a pénzünk, 13%-kal kevesebb ér, mint tavaly. A gazdaságfejlesztési miniszter másfél hete azt mondta, az árfolyam pont ott van, ahol lennie kell. A Portfolio szerint a magyar valutát részben az úgynevezett extraprofitadó hatására értékelték le a befektetők. Emiatt most tovább drágulhatnak az autók, az utazások és az élelmiszerek. 

Az autópiacon az alkatrészhiány miatt már egy ideje hatalmas a drágulás, egy új kocsira akár másfél évet is várni kell. Ezért még többen akarnak külföldről behozott használt kocsit vásárolni, a legnépszerűbbek a 6 éves modellek. Ezek átlag 3 és fél millió forintba kerülnek, 800 ezer forinttal többe, mint egy éve. A forint gyengülése ráadásul tovább fokozhatja az áremelkedést.    

Az importált használt autóknak az árait közvetlenül, és a teljes piacnak az árait közvetetten biztos, hogy mozdítani fogja még tovább fölfelé

– mondta a Híradónak Halász Bertalan, a Jóautók.hu vezérigazgatója.

A bankközi piacon most több mint 394 forintot kérnek egy euróért. A héten majdnem történelmi mélypontra gyengül a magyar valuta. A Portfolio szerint részben a kormány intézkedései miatt. A Reuters hírügynökség szakértői szerint napokon belül újra a 400-as szintig gyengülhet a forint. Ez három hónapja fordult elő, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. A leggyorsabban most az import élelmiszerek és utazások drágulhatnak emiatt. A forint az euróhoz és a horvát kunához képest is 13%-kal kevesebbet ér, mint tavaly. A horvát valuta nem gyengül, mert Horvátország január elsejétől bevezeti az eurót. Emiatt van, aki inkább lemondja az adriai útját.

Július közepén horvátországi nyaralást terveztünk, de már most látom, hogy a kuna annyira drága lett, hogy ez biztosan el fog maradni. Helyette magyarországi hosszú hétvégék fogják felváltani, és itthon maradunk

– mondta Gonda Ágnes.

A gazdaságfejlesztési miniszter május 18-án azt mondta, azután döntenek majd az euró bevezetéséről, hogy a magyarok életszínvonala utoléri az uniós átlagot. Ez szerinte 2030-ban lehetséges. Nagy Mártont az Országgyűlés gazdasági bizottságában kérdezték a forintról. Az árfolyam kapcsán piacpárti a miniszter.  

Én azt mondom az árfolyamra, hogy az árfolyam pont ott van, ahol lennie kell, mert a piac határozza meg

– mondta Nagy Márton.  

A gazdasági bizottság ellenzéki alelnöke viszont azt mondja, a kormány máris drágulást okozott a különadókkal, pedig a cégek még egy forintot sem hárítottak át belőle a fogyasztóikra.

Az ország gazdasági helyzete szempontjából, illetve a pénzügyi egyensúly szempontjából nem mindegy az, hogy milyen árfolyam alakul ki és van. És nagyon jól lehet látni, hogy a gyenge forint, az tulajdonképpen az inflációt tovább emeli, tovább fokozza

– mondta Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

Már múlt hónapban 21 éve nem látott szintre, 9 és fél százalékra emelkedett az infláció Magyarországon a KSH szerint. A jegybank pedig úgy számol, a következő hónapokban két számjegyűre gyorsulhat a pénzromlás üteme.

#Híradó#forint árfolyam#infláció#áremelkedés#használtautó#top hírek

Címlapról ajánljuk