Híradó

Robbanások Lvivben, tüntetések Csernobil közelében – nem úgy tűnik, hogy az oroszok feladták volna Nyugat-Ukrajnát

Pásztor GáborPásztor GáborMorva AnnaMorva Anna

2022. március 26. 16:50

Fellázadtak saját katonái és tankjukkal elgázoltak egy orosz parancsnokot a Kijev környéki harcokban. Az egyik Csernobil melletti településen pedig tömegtüntetés fogadta a bevonuló orosz csapatokat. A tiltakozást figyelmeztető lövésekkel sem tudták feloszlatni. Szakértők szerint annak egyelőre nincs sok jele, hogy az oroszok valóban változtattak volna háborús céljaikon, és ahogy pénteken bejelentették, ezentúl csak Kelet-Ukrajna elfoglalására koncentrálnának.

A Csernobilhoz közeli Szlavutics városába szombat reggel törtek be az orosz csapatok. A települést védő ukrán csapatok ellenállását sikerült megtörniük, az ott lakó civilekkel azonban nem nagyon boldogultak. Feldühödött helyiek mutatták a bevonuló orosz tankoknak, hogy merre találják a legrövidebb hazafelé vezető utat. A megszállók figyelmeztető lövésekkel próbálták szétoszlatni a fegyvertelen tömeget, nem sok sikerrel. A helyiek ugyanis a főtérre vonultak, hogy egy hatalmas ukrán zászlót kifeszítve tiltakozzanak a megszállás ellen. Bár Kijev szerint az oroszok elhurcolták a város polgármesterét, a tüntetések ezután is folytatódtak.

Az inváziós erőknek a többi elfoglalt területen is komoly gondot okoz a helyiek makacs ellenállása. A helyzet sok helyen annyira kezelhetetlen, hogy a korábban kiszorított ukrán hadsereg már ellentámadásokra is vállalkozik. Amerikai jelentések szerint az eddigi legnagyobb orosz kézre jutott ukrán város, Herszon egyes részei felett már el is vesztették az ellenőrzést.

Ez ellentmondani látszik az orosz hadvezetés pénteki bejelentésének, miszerint a hadműveletek első szakaszára kitűzött célokat sikeresen teljesítették. A vezérkar szerint annyira meggyengítették az ukrán hadsereget, hogy mostantól erőiket fő céljuk, az ország keleti részének elfoglalására koncentrálhatják.

A bejelentés elvileg fordulatot hozhat Moszkva háborús céljainak kijelölésében, amennyiben azt értik alatta, hogy lemondanak egész Ukrajna megszállásáról, és beérik a részben a szakadárok uralta Donyec-medence megszerzésével. Külföldi elemzők szerint ez az ukránok kemény ellenállásának köszönhető, ám a híradónak nyilatkozó szakértő arra figyelmeztet, elképzelhető, hogy az oroszok csak rendezni akarják soraikat eredeti céljaik eléréséhez.

Azt, hogy a Kijev térségében felvonult orosz erőket kivonják-e, arra nem fogadnék jelen pillanatban még nagyobb összegben. Mert ha más nem, akkor az ukrán erők megosztása szempontjából mind a kijevi irányú, mind a déli irány, az egy hasznos műveleti elfoglaltság az orosz fél részéről

– mondta Csiki Varga Tamás biztonságpolitikai szakértő, aki úgy vélte, semmi garancia arra, hogy rövid lesz a háború, ez elsősorban ugyanis attól függ, mi az a minimális politikai eredmény, amiért Oroszország hajlandó lenni abbahagyni a harcokat. A szakértővel készült interjút hosszabban is megnézhetik az alábbi videóban.


Egyelőre semmi jele annak, hogy az oroszok változtattak volna a stratégiájukon, sőt, szombat délután a nyugat-ukrajnai Lvivet bombázták. 

Igaz, a csapatok ilyen mértékű átcsoportosítása akár egy hetet is igénybe vehet. 

Katonáik kimerültsége miatt azonban reális döntésnek tűnhet a háború lezárása egy részsikerrel. Egyre több hír számol be ugyanis az orosz katonák közt növekvő elégedetlenségről.

A Kijevhez közeli Makarivnál például saját katonái gázolhatták el parancsnokukat egy tankkal. Helyi források szerint a lázadást az összecsapásokban elszenvedett súlyos emberveszteségek váltották ki. Az elütött ezredest, akinek mindkét lábán áthajtottak a harckocsival, egy fehérorosz kórházba szállították – az internetre egy videó is felkerült arról, ahogy hordágyon viszik az eset után.

#Híradó#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#orosz#hadsereg#narratíva#top hírek

Címlapról ajánljuk