Híradó

Árrobbanás jöhet májustól

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2022. március 24. 17:40

A jegybank friss előrejelzése már majdnem kétszer akkora inflációval számol éves átlagban, mint amennyivel decemberben terveztek. A drágulás elsősorban az élelmiszerpiacon lesz érezhető, a sertéshúsok és a gabonák is árrobbanás előtt állnak.

A disznó ára alig emelkedett az elmúlt egy évben, most viszont szinte minden része drágulhat a sertésnek. Egyedül a comb árát fagyasztotta be a kormány.  

A sertéstartók hónapok óta veszteséget termelnek, már kétszer akkora költséggel dolgoznak, mint egy éve. Emiatt várható jelentős áremelés a boltokban, azt mondják, különben tönkre mennek.

Fitos Gábor, a Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének ügyvezető igazgatója a Híradónak azt mondta, a tenyésztők „nem fognak termelni, nem tudnak termelni, és tönkre mennek egyszerűen. Úgy gondolom, hogy feltétlen be kell épülnie ezeknek a költségeknek az árba.”

A Magyar Nemzeti Bank csütörtöki friss előrejelzése szerint nyáron akár 11 százékig gyorsulhat, és csak az év második felében lassulhat az infláció. 

A jegybank friss előrejelzése már majdnem kétszer akkora inflációval számol éves átlagban, mint amennyivel decemberben terveztek. Úgy számoltak, április végén lejár az élelmiszerárstop, és az üzemanyagárstopon sem hosszabbít az új kormány május közepén. Ha mégis, akkor kisebb lehet a pénzromlás.

Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója szerint az egyes hónapokban körülbelül 1-2 százalékpontot számíthat az üzemanyagárstop fenntartása, tehát ennek a féléves meghosszabbítása az éves átlagos inflációt 0,5-1 ponttal mérsékli. A Híradónak hangsúlyozta, hogy előrejelzésünkben ezzel nem számoltak, hanem csak a jelenlegi szabályozással.

A GKI szerint egyes termékkörök átlag felett drágulhatnak.  

Mint a gazdaságkutató cég vezérigazgatója a Híradónak elmondta, ezek közé tartozik elsősorban az élelmiszer.  „Az élelmiszeráremelkedés egyik fő mozgatója a következő néhány hónapban az ukrán helyzet. Jelenleg azzal számolnak, hogy körülbelül még 40 százalékkal fognak drágulni a gabonafélék” – fogalmazott Molnár László.

Az Agrárminisztériumban egyelőre nem tudják, mennyivel emelkedhetnek az élelmiszerárak idén. „Nemcsak a háború, hanem az elmúlt hónapok globális és piaci változásai is okoznak egy árnyomást. Hogy ez milyen mértékű lesz, és mikor hogyan alakul, melyik termékkörökben, ezt ma még nagyon nehéz megmondani” – mondta Bognár Lajos helyettes államtitkár a Híradónak.

 

#Híradó#Gazdaság#infláció#emelkedés#nemzeti bank#top hírek

Címlapról ajánljuk