Híradó

A túlélésért küzdenek a kisebb benzinkutak, de nem sok esélyük van

Velti LászlóVelti László

2022. február 14. 18:19

A tankolható mennyiséget korlátozza a benzinkutak egy része az üzemanyagárstop meghosszabbítása miatt. Van, ahol legfeljebb 10 liter gázolajat adnak el egy autósnak, máshol csak hatan tölthetik tele a kocsijukat egy nap alatt. Szombaton jelentette be a miniszterelnök, hogy május közepéig kitolják a 480 forintos árplafont. Az intézkedés hatására akár minden második vállalkozás bezárhatja a kútját.

„Egy vásárlónak maximum 10 liter gázolajat tudunk kiszolgálni!” – olvasható az egyik kelet-magyarországi benzinkúton. Nem véletlen: minden eladott liter után 8 forintnál is nagyobb veszteséget kénytelen elkönyvelni. A tulajdonos hatósági ellenőrzésektől tart, ezért nem akart nyilatkozni.

Egy másik vállalkozó megszólalt, de a nevét ő sem vállalta. Azt mondja, két kútjából elveszítheti az egyiket az árstop meghosszabbítása miatt.

„Az egyik kutamon óriási hitel van, amit előzetes számítások alapján könnyedén ki tudtam volna gazdálkodni. Most ha egy-két hónapig nem tudom ezt fizetni, akkor a bank viheti az egész ingatlant, a vállalkozást, mindent. Tehát csőd” – mondta a Híradónak.

Egy harmadik benzinkút ajtajában arról írnak, hogy a kormány szerintük a kereskedőkkel fizetteti meg az árstop árát. 

Ők legfeljebb 250 liter üzemanyagot adnak el. Naponta, összesen. Vagyis most csak napi 6 autót tankolnak tele.

A Holtankoljak.hu szerint egyelőre nagyjából 50 kutas jelentett be valamekkora korlátozást. De ha tovább drágul az olaj, többen lesznek, és akár minden második vállalkozás bezárhatja kútját.

„Akkor több száz töltőállomás dönthet úgy kényszerűségből, hogy ekkora veszteségeket nem tud 3 hónapig elszenvedni – mondja Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

Ha egy vállalkozó bezárásról dönt az árstop miatt, a kormány egy másik szolgáltatót jelölhet ki a veszteséges kút átmeneti üzemeltetésére. Ez azonban nem menne egyik napról a másikra.

Egyszerűnek nem nevezhető egy ilyen kútátadás, sőt a gyakorlatban szinte kivitelezhetetlen

– mondja Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. „Számos olyan engedély, a működéshez szükséges dokumentum van, ami név szerint az adott töltőállomás üzemeltetőjének a nevére van kiállítva. Ezeket nem lehet egyik napról a másikra felülírni – magyarázza.

Kérdeztük a kormányt, nem tartanak-e ellátási zavaroktól a várható kútbezárások és a mennyiségi korlátozások miatt. Ma is csak azt írták,

„Az üzemszünetet hirdető vagy ismételt jogsértésen ért benzinkutak működtetése az ellátás biztonsága érdekében átmenetileg egy nyilvántartott szolgáltatóra bízható.”

#Híradó#Gazdaság#benzinkút#tankolás#üzemanyag#árstop#korlátozás#top hírek

Címlapról ajánljuk