Híradó

2 milliárd 390 millió forint jutalmat kaptak idén az olimpia legsikeresebb magyar versenyzői

Major EszterMajor Eszter

2021. augusztus 9. 18:11

Összesen 2 milliárd 390 millió forint jutalmat kaptak idén az olimpia legsikeresebb magyar versenyzői. A legtöbbet, 107 egész 2 tized milliót a kajakozó Csipes Tamara. A szintén kajakos Kozák Danuta, és az úszó Milák Kristóf 100 millió, az érem nélkül távozó Hosszú Katinka 20 millió forint jutalmat kapott. A Híradónak nyilatkozó sportközgazdász szerint ezek az összegek, bár első hallásra soknak tűnhetnek, mégsem azok.

Kialudt az olimpiai láng, majd egy nagy labdává csukódott össze a lángot tartó fáklya. Vasárnap véget ért a tokiói olimpia: a magyar sportolók összesen 20 érmet szereztek - hat aranyat, 7 ezüstöt és ugyanennyi bronzot. Ilyen jó eredményre 25 éve nem volt példa. 

Nem csak az érmek száma, a sportolók jutalma is nőtt az előző nyári játékokhoz képest. A dobogó legfelső fokáért idén 15 millió forinttal több, összesen nettó 50 millió forint jár. 

Az ezüstért 35,7 millió, a bronzért pedig 28,5 millió forint. Sőt, idén azok is teljes összeget kaptak, akik nem egyéniben, hanem csapatban versenyeztek. 

A Blikk gyűjtése alapján a kajakos Csipes Tamarának jár a legtöbb jutalom, több mint 107 millió forint. Őt követi a szintén kajakos Kozák Danuta, és az úszó Milák Kristóf. Mindketten 100 millió forintot kapnak. A vívó Szilágyi Áron ebben az összesítésben csak harmadik, 78.5 millió forintos jutalmával. Hosszú Katinka, aki Tokióban nem szerzett érmet, 20 millió forintot kapott. A Híradónak nyilatkozó sportközgazdász szerint az olimpiai jutalmak, például az aranyért járó pénz csak első hallásra tűnhet soknak:

Ha kimondjuk, hogy 50 millió forint az egy nagyon nagy összeg. Persze, hogyha figyelembe vesszük, hogy ezeknek a sportolóknak az egész életük az egész pályafutásuk van benne egy olimpiai éremben, akkor azért talán nem olyan sok.  

- Szabados Gábor

 

Jutalmazásban egyébként Szingapúr a legbőkezűbb. Ott 223 millió forintnak megfelelő összeget kap az, aki a dobogó tetejére küzdi fel magát.

A norvégok, a svédek vagy a britek viszont nem adnak külön jutalmat a sportolóiknak. Szabados Gábor sportközgazdász szerint ennek az az oka, hogy ezekben az országokban a jól teljesítő versenyzők olyan szponzori szerződéseket kapnak, amelyekből stabilan meg tudnak élni, így nincs szükség az állam támogatására. Magyarországon ez egyelőre csak néhány sportolónál működik.

Szponzorációs és egyéb bevételeik a sportolóknak nincsenek olyan mértékben mint Nyugat Európában tehát ilyen értelemben az állami forrásokra sokkal jobban rá vannak utalva, főleg az olyan sportágak, amelyek mi magyarok, sikeresek vagyunk például az olimpiákon, azok nem a legnépszerűbb és legtöbb pénzt megmozgató sportágak, tehát már csak azért is az állam szerepvállalása nélkül ez nem működne. Az olimpiai szereplésért kiosztott pénzjutalmak idén összességében 2,39 milliárd forintot tesznek ki.

#Híradó#olimpia#tokyo2020#jutalom#érem

Címlapról ajánljuk