Híradó

Újabb műtéten vannak túl a bangladesi sziámi ikrek

rtl.hurtl.hu

2019. február 12. 14:31

A nyári szétválasztó műtét még nagyon rizikós lesz, de a szövettágító beültetése jól sikerült. Erről beszélt az RTL híradónak a műtétet végző magyar orvos. A műtétsorozatról, amelyet a világon a magyar orvosokon kívül senki sem vállalt, stábunknak részletesen meséltek az orvosok.

A műtét után a bekötözött fejű ikreket Pataki Gergely doktor, plasztikai sebész nyugtatta. Ő végezte január végén Budapesten a bangladesi sziámi ikerpár végleges szétválasztását megelőző műtétet. Az ikrek még január elején érkeztek a magyar fővárosba. Csókay András idegsebész pedig arról beszélt, mennyire nagy a kockázat, és a műtét-sorozattal próbálják ezt a kockázatot csökkenteni.

 

A 19 hónapos kislányok a fejüknél nőttek össze, az agykérgük és vérkeringésük is közös. Más orvoscsoport nem vállalta az operációt. A műtétsorozat első részét még Dakkában végezték az orvosok. Szétválasztották az agyi érhálózatot - olyan technikával, amit még soha nem csináltak a világon. Pataki doktor részletesen mesélt a beavatkozásról:

 

 

Az egyedülálló vállalkozásról korábban a Híradóban is beszámoltunk:

 

 

A Fókuszban pedig azt is megmutattuk, milyen körülmények között dolgoztak Bangladesben az orvosok:

 

 

Bár a műtétek nagyon nagy kockázatúak, az orvosok azt mondják, ha a műtétsorozat sikerül, az ikrek akár teljes életet is élhetnek.

#Híradó#sziámi ikrek#banglades#szétválasztás#csókay andrás

Címlapról ajánljuk