Híradó

Lovarda és mélygarázs is lesz a Várban

Rédli BalázsRédli Balázs

2016. február 6. 16:45

16 lovat is a Budai Várba költöztetnek majd a Palotanegyed felújítása alatt. A második világháború után elbontott díszes lovarda helyreállítása május végén kezdődik. A Halászbástya alatt mélygarázs épül, és a Várba költöztetnek több minisztériumot. Orbán Viktor pedig dunai panorámás dolgozószobát kap. Az Együtt szerint abszurd, hogy tízmilliárdokat költenek minderre.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára irányítja a felújítást. Hosszú projekt lesz.

Május végén elkezdik a Palota egykori lovardájának újjáépítését. 16 ló lakik majd a város feletti istállóban.



Újra felépítik az úgynevezett Főőrségi épületet. Ez lesz majd a Palotaőrség székhelye. 



A II. világháborúban találatot kapott, aztán befalazták a díszes Stöckl-lépcsőt, ez is újjáépül.



És az is lehet, hogy a Palota kupoláját is kicserélik a régire. Budapest ostroma előtt díszesebb volt.



A Lovarda és az alatta lévő mélygarázs 3 és fél milliárd forintért épül majd. A Főőrségi épületre 3,7 milliárdot, a Stöckl lépcsőre-pedig 1,3 milliárdot költenek.
 
Orbán Viktor hivatala is a Várba költözik. Az egykori Karmelita-kolostorban most is dolgoznak a felújításon. A miniszterelnök dolgozószobája a Dunára néz majd. Az épület felújítása több mint 5 milliárd forintba kerül.

A Fidesz ismét kormányzati negyeddé tenné a várnegyedet, a miniszterelnököt ezért több minisztérium is követi majd. A Nemzetgazdasági Minisztérium a Szentháromság térre költözik majd. A hatos számú épület évtizedekkel ezelőtt már volt pénzügyminisztérium. A felújítások akár két évtizeden át is tarthatnak, egyszerre több helyen - egyelőre a kormányban sem tudják, mindez mennyibe kerül majd.



Az Együtt szerint közlekedési káosz lesz a vége, ha több ezer minisztériumi dolgozó ingázik majd a várba, és a pénzt másra is költenék.



A Minisztériumok beköltözése miatt a Nemzeti Táncszínháznak, több múzeumnak és a Széchényi Könyvtárnak is új helyet kell találni.
#Híradó#politika#vár#lovarda#orbán viktor#költözés

Címlapról ajánljuk