Híradó

Terror Párizsban: a nap legfontosabb eseményei egy cikkben!

rtl.hurtl.hu

2015. november 14. 18:00

Több mint 120 halott, sebesültek százai, tömegpánik és káosz a francia fővárosban. 6 helyszínen intéztek gépfegyveres, robbanószeres támadást terroristák, péntek éjszaka. A nap legfontosabb eseményei egy cikkbe gyűjtve.

A Bataclan színházban csaptak le

A Bataclan színházban követelte a legtöbb áldozatot a párizsi terrortámadás. Egy amerikai rockegyüttes koncertje közben mentek be a merénylők az épületbe, és válogatás nélkül lőni kezdtek az emberekre. Legalább 82-en haltak meg csak ezen az egy helyszínen. Többen is videót készítettek a történtekről.


Videóra vette a menekülést, majd golyót kapott

Egy francia újságíró a lakása ablakából filmezte le a Bataclan elleni támadás pillanatait. A Le Monde munkatársa a koncertterem hátsó kijáratának közvetlen közelében lakik. A lövéseket hallva kinézett az ablakon, és elkezdett filmezni a telefonjával. Nem sokkal később lement az utcára, hogy segítsen a sérülteken, de ekkor őt is meglőtték, a bal karján találta el egy golyó. Daniel Psenny részletesen leírta a Le Monde-ban, mit látott a támadás közben.
 


Francia-német barátságos meccs közben robbantottak

Totális káosz volt a francia nemzeti stadionban, ahol épp barátságos meccset játszott a francia és a német válogatott. A mérkőzés 16. percében robbantottak az épület közelében először. A robbanások behallatszottak, a játékot mégis folytatták, és a szurkolóknak nem mondtak semmit. A meccsen ott volt a francia elnök és a német külügyminiszter is, őket azonnal biztonságos helyre szállították. A drukkerek totális káoszról, pánikról meséltek, azt mondták, hogy volt olyan pillanat, amikor az emberek majdnem agyon taposták egymást.
 

 

Az Iszlám Állam magára vállalta a támadásokat

Már azelőtt az Iszlám Államot tette felelőssé a merényletek miatt a francia elnök, hogy a terrorszervezet magára vállalta a támadásokat. Francios Hollande azt mondta: összehangolt, belföldről és külföldről szervezett, jól előkészített támadások történtek. A francia kormány válságülése után azt is bejelentette, hogy az egész országra érvényes rendkívüli állapotot hirdet, visszaállítják a határellenőrzést, és három napos nemzeti gyászt tartanak. A repülőterek nyitva maradnak, és a vonatok is közlekednek, de bármikor elrendelhetik a kijárási tilalmat.
 

 

Mi lehet a franciák válasza? Franciaország-szakértő válaszol

Hogyan hathatnak a mostani merényletek a franciákra? Mi lehet a válasz? Bezárkóznak-e a franciák - eddig nyitott társadalom képét mutatták -, vagy elszántak és mindent ugyanúgy csinálnak, mint eddig, például a menekültpolitikában? Vendégünk volt a stúdióban Szűcs Anita egyetemi docens, Franciaország-szakértő.
 

 

„Pillanatok alatt kiürültek az utcák”

Két magyar is volt a koncertteremben, ahol több mint 80-an haltak meg. Egyikük arról beszélt, hogy a pánikban nekik a hátsó lépcsőn, a vészkijáraton sikerült kimenekülniük. Több Párizsban élő magyart is sikerült elérnünk. Mindannyian arról meséltek, hogy a városban szinte megállt az élet, mindenhol rendőrök vannak.
 

 

Egymást érik a támadások Franciaországban

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára a párizsi terrortámadásokat. Nem ez az első eset, hogy a Közel-Keleten verbuválódott szervezet Franciaország ellen fordul. Ők képezték ki azt a férfit, aki januárban a Charlie Hebdo támadás után vérengzett egy élelmiszer boltban. A szatirikus lap munkatársait ért mészárlást viszont nem ők, hanem az al-Kaida vállalta magára Mohamed próféta ábrázolása miatt.

 


Kell tartani újabb merényletektől? Iszlámjogi szakértő válaszol


Az Iszlám Állam magára vállalta a párizsi merényleteket. Francois Hollande francia elnök kíméletlen támadást ígért az iszlám szélsőségesek ellen. Hogyan hathat ez a radikális csoportokra? Manyasz Róbert iszlámszakértővel válaszolunk a kérdésekre.

 


Kisiklott a francia szuperexpressz egyik próbajárata


Ez az első amatőr felvétel a szerencsétlenségről. A legutóbbi információk szerint legkevesebb öt halott van, és több sebesült. Egy szakértő szerint a túlzott sebesség miatt történt a baleset, de nem zárható ki, hogy merénylet következménye a tragédia.
 

 

Pánik Londonban is

Kiürítették délután a londoni Gatwick reptér északi terminálját, mert találtak egy gyanús csomagot. A rendőrök őrizetbe vettek egy francia férfit, mert több tanú szerint ő hagyta el a táskát. Állítólag fegyver volt nála, és a csomagban gránátot találtak. A rendőrség még nem erősítette meg ezeket az információkat. A második legnagyobb brit repülőtér szóvivőjének bejelentése szerint a biztonsági őrséget megerősítették, de a gépek továbbra is menetrend szerint közlekednek. A terrorelhárításért felelős londoni rendőrparancsnok közölte: nőtt a valószínűsége, hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.
 

Több rendőr lesz az utcákon a támadások miatt

Minden bejáratnál kettesével állnak a rendőrök Budapesten a Liszt Ferenc repülőtéren, és egész nap csoportokban járőröznek. A budapesti francia nagykövet rezidenciája is kiemelt védelmet kapott, ott is rendőrök őrzik a bejáratot. Az országban az úgynevezett B szintű terrorfenyegetettség emelt fokozatát léptették életbe. A nemzetbiztonsági munkacsoport már kora reggel összeült, akkor döntöttek arról, hogy meg kell erősíteni Magyarország védelmét.

 


Az összes párt elítélte a terrortámadásokat

Az egész európai kultúra elleni támadásként értékelte a párizsi merényleteket a magyar kormány. Orbán Viktor közleményben ítélte el a történteket, és azt is bejelentette: elhalasztják a Fidesz vasárnapra tervezett tisztújító kongresszusát. A támadást az MSZP, a Jobbik, az Együtt és a PM is elítélte. A DK nemzeti gyásznap elrendelését javasolta és azt kérte a pártoktól, átmenetileg függesszék fel a politikai csatározást.

 


Veszélyben a szabad mozgás a terror miatt

Újabb lökést kaphat Európában a határok lezárása és a kerítések építése is. Ezt mondta a Híradónknak nyilatkozó külpolitikai szakértő. A biztonságpolitikai szakértő szerint az egész Schengeni rendszerre hatással lehetnek a párizsi merényletek. Franciaország mellet már Hollandia és Olaszország is fokozta a készültséget a határainál.

 


Kell-e Magyarországon félni?

Rengeteg kérdést vet fel biztonsági szempontból a merényletsorozat és nem csak Franciaországban. A témában Tarjányi Péter biztonsági szakértőt kérdeztük.

 


A terror áldozatait gyászolja a világ

Döbbenet, gyász, segítség – a világ vezető politikusai így reagáltak a párizsi merényletsorozatra. A brit kormányfő azt ígérte: megkettőzött erővel veszik föl a harcot a terroristákkal. A német kancellár és az amerikai elnök is közös fellépést ígért. Eközben nemcsak Franciaország, hanem az egész világ gyászolja a párizsi áldozatokat.

 


A focisták és a zenekar is túlélte a támadást

Sokkolta a merényletsorozat a támadások idején éppen Párizsban játszó német válogatott tagjait - erről a csapat menedzsere számolt be. A francia válogatott egyik tagja a pályán, testvére pedig abban klubban élte át a terrortámadásokat, ahol a fegyveresek bulizókat öltek halomra. A Batalclan klubban fellépő amerikai metálzenekarról a menedzsereik órákig nem tudtak semmit.

 


Gyász, emlékezés és hírözön a közösségi médiában

Miközben sorra érkeztek a részvétet kifejező kommentek a közösségi oldalakra, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet bejegyzéseiben "ünnepelte" a támadást. A péntek esti párizsi terrortámadások híre futótűzként terjedt az interneten. Az információáramlást leginkább a villámgyorsan közzétehető Twitter-bejegyzések segítették. Volt, aki még a Bataclanon belülről is posztolt sorokat, a túszok közül néhányan ki tudták írni, hogy mi történik odabent.
 


 

#Híradó#a terror éjszakája#terrortámadás#párizs#merénylet#isis

Címlapról ajánljuk