Híradó

Leváltották a Magyar Honvédség több vezetőjét

rtl.hurtl.hu

2010. június 1. 20:39

Tömböl László honvéd vezérkari főnök és Hazuga Károly, a vezérkari főnök helyettesének felmentését kezdeményezték.

Hende Csaba újságírók előtt bejelentette, hogy kedden reggel meghallgatta Tömböl László vezérkari főnök tájékoztatóját a honvédség állapotáról, és mindezt egybevetve az ismert "sajnálatos körülményekkel és eseményekkel", döntött a felmentésekről. A "sajnálatos körülmények" alatt a miniszter - megfogalmazása szerint - azt a "szakmai és morális válságot" értette, "amelynek tüneteit, előzetes letartóztatásban ülő tábornokok és ezredesek képében" mindenki ismeri.

Hende Csaba szombati hatállyal kezdeményezte Tömböl László vezérezredes, a honvéd vezérkar főnökének és helyettesének, Hazuga Károlynak a felmentését. A honvéd vezérkar főnöki posztjára egyúttal Benkő Tibor altábornagy kinevezését javasolta, míg helyettesévé kinevezte Orosz Zoltán vezérőrnagyot.

A honvédelmi miniszter emellett kezdeményezte a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatójának és helyetteseinek, illetve a Katonai Felderítő Hivatal főigazgatójának felmentését, ugyancsak szombati hatállyal. Szintén felmentette beosztásából Szilvásy Istvánt, az Állami Egészségügyi Központ főigazgatóját.

A honvéd vezérkari főnök felmentésével kapcsolatban Hende Csaba azt emelte ki, hogy a tisztség betöltője katonai feljebbvalója valamennyi magyar katonának, "azoknak is, akik jelenleg a hűvösön tartózkodnak", és ilyen értelemben erkölcsileg felelős a magatartásukért.

A honvédelmi miniszter nem zárta ki, hogy további elbocsátások is lesznek még.

Forrás: Független Hírügynökség
#Híradó#magyar#vezető#honvédség#leváltás#honvédelem#vezérkar

Címlapról ajánljuk