Híradó

Több tízmillióval tartozik a Hospinvest

rtl.hurtl.hu

2009. augusztus 5. 17:48

Közel hatvanmillió forint vízdíjtartozást hagyott maga mögött a Hospinvest Zrt.

A vízmű, a megyei közgyűlésnek címzett levelében azt kéri, hogy a megye, mint az egri kórház jelenlegi üzemeltetője fizesse meg azt a tartozást, amelyet a Hospinvest Zrt. halmozott fel kilenc hónap alatt.

„Egy hónap számláját egyenlítette ki, egy hónapot részben, és hét hónap vonatkozásában egyáltalán nem történt meg a számlakiegyenlítés” – mondta Bánhidy Péter, a Heves Megyei Vízmű vezérigazgatója.

A Hospinvest Zrt. az egri és a hatvani kórházak vízdíjával tartozik, több mint 57 millió forinttal. A vízmű igazgatója szerint az adósság miatt 280 ezer ember vízellátása kerülhet veszélybe. A Hospinvest távozása után a megyei közgyűlés vette át a kórházak üzemeltetését: a tartozásokat most rajtuk szeretnék behajtani, de hiába.

„A mi álláspontunk az, hogy a felszámolónak ezt a vízmű számlát a sor elejére kellene tenni, és azt szeretnénk, hogy a felszámoló biztos a munkabért, és a vízmű számlát a követelések első körében kiegyenlítené” – mondta Merczel József, a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke.

A felszámoló szerint azonban nincs miből fizetni.

„A június, július hóban dolgozott teljesítmények, munkabér, egyéb beszállítói kötelezettségét az OEP-nek át kellene utalni. Én ebből fizetném ki a hitelezőket, de mivel az OEP nem utalja, ezért a hitelezők sem jutnak pénzükhöz” – mondta Horváth Szilárd, a TMLine Zrt. felszámolója.

A felszámoló a döntés miatt polgári pert indít az egészségbiztosító ellen. A hitelezők augusztus végéig jelentkezhetnek, a felszámoló becslése szerint a cégcsoporttól összesen 3 milliárd forintot követelhetnek.

A tartozás a kórházak működését nem befolyásolja. A törvény szerint ugyanis nem lehet korlátozni az egészségügyi intézmények vízellátását.
#Híradó#vízdíj#egri kórház#hospinvest

Címlapról ajánljuk