Híradó

Kisebb mértékben változnak az adósávok

rtl.hurtl.hu

2009. március 11. 13:08

A személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsának sávhatára július helyett januártól visszamenőleg változik, de 1,7-ről csak 1,9 millióra.

A kormány a munkáltatókkal és munkavállalókkal folytatott tárgyalások eredményeként egyszerűsítette az idei adóváltozások rendszerét - jelentette be a szerdai kormányülés után a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint a változások következtében ugyanannyi pénz marad a munkavállalók zsebében, ám nem kell évközben újabb adóbevallást készíteniük. Az adósávok januártól visszamenőleg szélesednek, ám az eredetileg tervezett 2,2 helyett csak 1,9 millió forintra. A kormány továbbra is jövő januárban bővítené a legalacsonyabb adósáv felső határát 3 millió forintra, és az adóteher is ekkor nőne 18-ról 19 százalékosra.

A kormány az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal folytatott múlt heti egyeztetéseknek megfelelően azt javasolja a parlamentnek, hogy az olyan - eddig adómentes - természetbeni juttatások, mint például az üdülési csekk és az étkezési utalvány csak 50 százalékban legyenek adókötelesek. Ez a javaslat megegyezik a turisztikai ágazatban dolgozóknak tett múlt pénteki kormányfői ígérettel is. A kormány szakértőinek számításai szerint ugyanis az így megmaradó forgalom biztosítja, hogy az államháztartás összes bevétele ne változzon meg akkor sem, ha ezen juttatásoknak csak a felét adóztatják meg - tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő reagált Orbán Viktor néhány nyilatkozatára is. A devizahitelek forintra váltásának lehetőségét magától értetődőnek nevezte Gyurcsány Ferenc, ám szerinte az átváltási veszteség finanszírozásának több 100 milliárd forintos forrásának megjelölésével adós maradt a Fidesz elnöke. A kormányfő úgy véli, hogy csak akkor lehet a jelenleg 4 ezer milliárd forint értékű devizahitelek tömeges forintosítására számítani, ha a 750 ezer lakáshitellel rendelkező adós a jelenleginél jobb árfolyamon és kedvezőbb kamatok mellett folytathatja a törlesztést.

A minimálbér adómentességének esetleges eltörlésére vonatkozó elképzeléshez nagyobb szakszerűség és több szociális érzékenység szükséges - véli a kormányfő. Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz elnöke nem gondolta végig rendesen ezt a javaslatát. A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy jelenleg sok 100 ezer alacsony képzettségű ember keres 60-80 ezer forintot. Ha adókötelessé tennék a minimálbért, akkor az ő bevételeik havonta nettó 10-15 ezer forinttal csökkennének. Ezt a lépés azonban a jelenlegi válságban nehezen tartja elképzelhetőnek Gyurcsány Ferenc.

Forrás: Független Hírügynökség

Címlapról ajánljuk