Híradó

Elkeserítő jövőkép a leendő nyugdíjasoknak?

rtl.hurtl.hu

2008. október 7. 18:42

Egyre több a nyugdíjas, miközben egyre kevesebb az őket eltartó fiatal.

Vámi Ferenc 5 éve nyugdíjas, de még mindig dolgozik. Muszáj neki, nem tud megélni a nyugdíjából. A Házon Kívülnek panaszkodott nemrég.

„Van 33 év valahány száz nap ledolgozott napom, és erre kaptam 20 ezer valahány száz forintot, mikor hatvan évesen nyugdíjba mentem” – mondta Vámi Ferenc.

Hibába dolgozott napi 10 órákat. Nem fizetett elég járulékot, ezért lett kevés a nyugdíja. Nincs ezzel egyedül, és évről évre egyre több ilyen nyugdíjas lesz.

A Nyugdíj és Idősügyi Kerekasztalt a kormány kérte fel, hogy készítsenek jelentést a nyugdíjrendszerről. A munka egy részével végeztek - egy jelentés elkészült. E szerint, ha a nyugdíjrendszerrel minden változatlan marad, minden ötödik nyugdíjas nagyon szegény lehet tíz éven belül. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíja nem fogja elérni a 30 ezer forintot. Sok olyan idős ember is lesz, akiknek egyáltalán nem jár majd nyugdíj.

„Elkezdenek olyan emberek eljutni a nyugdíjkorhatárhoz, akiknek nem lesz nyugdíjuk, mert az életük úgy alakult, hogy nem fizettek járulékot, vagy nem eleget. Az egyik feszítő kérdés az lesz, hogy velük mit kell csinálni” – mondta Holtzer Péter, a Nyugdíj és Idősügyi Kerekasztal elnöke.

A szakértők szerint a rendszer finanszírozhatatlanná is válhat. Évről évre egyre több lesz a nyugdíjas, és egyre kevesebb az őket eltartó fiatal. A jelentés szerint erre a helyzetre a politikusoknak mindenképpen készülniük kell.

Címlapról ajánljuk