Híradó

Életfogytiglanit kapott az azeri baltás gyilkos

rtl.hurtl.hu

2007. február 22. 15:29

Jogerősen életfogytig tartó börtönre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla azt az azeri katonatisztet, aki még 2004 februárjában 20 fejszecsapással megölte örmény társát. A gyilkosság a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában történt. Az azeri férfit hazájában hősnek tekintették a gyilkosság után.

Az azeri férfi elegánsan, öltönyben jelent meg a tárgyalóteremben, de persze bilincsben és fegyveres őrök kíséretében. A Fővárosi Ítélőtáblára azután került az ügye, hogy fellebbezett az első fokú, életfogytig tartó büntetés ellen, amit még tavaly kapott.

„Ramil Safarov ellen indult büntetőügyben a Fővárosi Bíróság ítéletét helybenhagyja” – mondta a bíró.

Ramil Safarov tehát élete végéig, de jó magaviselet esetén is minimum 30 évig börtönben marad. Azt mondta, megbánta, amit tett. Ügyvédje szerint a 29 éves férfi elmebeteg. Védője azzal érvelt, hogy a betegségét az Azerbajdzsán és Örményország között dúló polgárháború okozta. A két ország közti konfliktus 1988-ban kezdődött, az etnikai tisztogatásnak ezrek estek áldozatul. A vád szerint azonban a népek közti gyűlölködés nem elmebaj, és a férfi azért lett katona, hogy minél több örményt ölhessen meg.

A gyilkosság a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában, 2004. február 19-én, hajnalban történt. Safarov belopózott az örmény szobájába, és a nála lévő baltát 20-szor vágta bele az alvó katonába. Azonnal elfogták, és letartóztatták.

A férfi még az első fokú ítélet után, a börtönben nyilatkozott a Fókusznak. Azt mondta, szégyelli, hogy az azeriek nemzeti hősként tekintenek rá.

„Egy katona a harcmezőn érdemli ki ezt, nem pedig egy egyetemen, ahol én voltam” – mondta Ramil Safarov.

Ennek ellenére mégis tény, hogy a családja otthon magas kitüntetést kapott. Sőt, már az első fokú ítélet után magyarellenes tüntetések kezdődtek Azerbajdzsánban, és azeri heckerek több tucatnyi magyar weboldal ellen intéztek támadást.

Címlapról ajánljuk