Híradó

Kovács László a vámügyeket kapta

rtl.hurtl.hu

2004. november 4. 19:26

Az Európai Unió által egyelőre vitatott magyar egyszerűsített vállalkozási adó ügye is Kovács Lászlóhoz, a leendő adó- és vámügyi uniós biztoshoz tartozik majd. Az európai bizottság leendő elnöke csütörtök este jelentette be, hogy Kovács az energiapolitika helyett más területtel foglalkozik majd.

Energia helyett adó és vámügyek. Ezzel foglalkozik majd az új magyar uniós biztos, Kovács László. A volt külügyminiszter egyike volt azon jelölteknek, akiket sok bírálat ért bizottsági meghallgatásukon, ez is az oka a cserének. A Fidesz szerint emiatt Magyarország szégyenpadra került. Szájer József azt mondja: a korábbi, az energetikai biztosi poszt sem volt jelentős a bizottságban.

„A vámügyek azonban még ennél is rosszabbak, azt is mondhatnám, hogy ennél mélyebb, ennél rosszabb pozíció nincs is, hiszen mindenki tudja, aki egy kicsit is ismeri az uniót, hogy közös adópolitika nincsen” – mondta Szájer József, az Európai Néppárt képviselője.

Kovács László híradónknak nem nyilatkozott, de telefonon azt mondta: a poszt egyáltalán nem jelentéktelen, és ezt a kormányszóvivő is így látja.

„Nincs ilyenfajta minősítés, a kormány örül annak, hogy Kovács László megkapja ezt a lehetőséget, a meghallgatásán természetesen elmondja majd az ezzel kapcsolatos észrevételeit, de hogy miért ezt a tárcát kapja, azt Barroso úrtól és Kovács Lászlótól kell megkérdezni” – mondta Batiz András kormányszóvivő.

Közvetve az adóügyi biztoshoz tartozik majd az unió által egyelőre vitatott és vizsgált egyszerűsített vállalkozási adó is. Erről ugyanis a Kovács alá tartozó áfa-bizottság dönt majd, legkorábban januárban, de a jelentést a 25 tagú bizottságnak is jóvá kell majd hagynia. A magyar biztos tehát legfeljebb közvetve tudja majd befolyásolni a döntést.

Címlapról ajánljuk