Házon kívül

Tompos Kátya betegsége: minden, amit a kezeléséről tudni lehet

Beck NóraBeck Nóra

2024. május 19. 19:34

A 41 éves színésznő, Tompos Kátya a daganatos megbetegedések egyik ritka fajtájában szenved, és a családjával, barátaival abban bíznak, hogy az immunterápia segíthet majd neki. A kezeléséhez viszont sok pénzre van szükség, ezért fogtak össze a barátai és kollégái, hogy gyűjtsenek a számára.

A nyilvánosság számára múlt héten derült ki, hogy Tompos Kátya 41 éves Jászai Mari-díjas színész és énekesnő ritka daganatos betegségben szenved már évek óta.

„Amikor én először megláttam Kátyát, ez a felvételim volt, akkor egyből kiszúrtam. Egy gyönyörű szépségű, elképesztő, sodró tehetségű, szenvedélyes, érzékeny, már akkor kész színésznőt láttam, amikor 18 éves volt, mert őt elsőre felvették a főiskolára. Egy Piaf sanzont énekelt, ha jól emlékszem, talán A harmonikást, és leesett állal néztem, hogy ki ez a csoda” – mesélte Peller Anna.

Peller Anna és Tompos Kátya a Színház és Filmművészeti Egyetem elvégzése után is jó barátnők maradtak. De nem csak ők, az egész osztály tartja a kapcsolatot egy online csoportban, ahol napi szinten kommunikálnak egymással, árulta el Dolhai Attila, az Operettszínház művésze.

„Azt hiszem, a tehetetlenségen túl most tudunk segíteni Kátyának. És most a segítségnek van itt az ideje, és talán a fizikai segítségen túl az adakozáson, a közös éneklésen, az együttérzésen túl azt hiszem, hogy egy kicsit szellemileg is tudunk segíteni. Tehát össze tudunk vele kapcsolódni, ki imában, ki ahogy tud” – mondta Dolhati Attila. 

Én azt gondolom, hogy sokunk számára mindennapi gondolatainkban benne van Kátya most, és szorítunk, hogy ezek a kezelések eredményesek legyenek

– tette hozzá. 

Hrutka Róbert zeneszerző, aki szintén a színésznő közeli barátja azt meséli, hogy bár régóta tudta, hogy Kátya beteg, de valójában ő is csak néhány hónapja szembesült azzal, hogy ekkora a baj.

„Annyit tudok, hogy ez nem olyan fajta daganatos betegség, hogy itt és itt találtak egy daganatot, és meg lehet kemózni vagy sugarazni” – mondta Hrutka Róbert. 

Teljesen az egész testében szét van ez szóródva, és én nem vagyok orvos, de úgy tudom, hogy neki meg kell tanítani az immunrendszerét, hogy ő győzze le ezt 

– tette hozzá a zenész.

Nem minden terápia elérhető Magyarországon

Ez az eljárás az úgynevezett immunterápia, amely a szakemberek szerint a jövőben a rákgyógyítás leghatékonyabb módszere lesz – magyarázta a Házon kívülnek a téma kutatója és szakértője, Dr. Oláh Judit, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának igazgatója.

„Akkor, amikor én immunterápiát adok, akkor az immunrendszert próbálom arra rávenni, hogy ő az idegenként ott lévő daganatsejteket felismerje” – mondta el a terápia lényegét. „Akkor elindul egy folyamat, aminek az eredményeképpen új T-sejtek fognak létrejönni, amik képesek elölni a daganatot” – tette hozzá. 

Ez a folyamat azonban jóval hosszadalmasabb, mint a rákos sejteket közvetlenül roncsoló sugárkezelés vagy kemoterápia. Ráadásul az immunterápia nagyon drága, havi több millió forintba is kerülhet, ezért a Nemzeti Egészségbiztosító csak abban az esetben finanszírozza, ha az orvosok reményt látnak az eredményességére.

Az immunterápiás kezelések sokkal inkább személyre szabottak, mint a korábban ismertek. Éppen ezért is olyan drágák. Tompos Kátya esetében is több tízmillió forintra lenne még szükség, hogy a tervezett kúrát végigcsinálhassák.

„Az immunterápiánál viszont, hogyha nekünk sikerül fölépíteni szépen lassan, illetve a gyógyszeres kezelés kapcsán sikerül felépíteni a szervezetnek ezt az éberségét és képes elpusztítani a daganatot, akkor ez a hatás nagyon sokszor éveken keresztül képes megmaradni” – magyarázta Dr. Oláh Judit. 

Viszont nem minden terápia érhető el Magyarországon, ami igen, azt megkapja Tompos Kátya, ami meg nem, az jelenleg csak önköltségi alapon hozzáférhető. Az egyik ilyet az Egyesült Államokban, a másikat pedig éppen Németországban végzik. 

Hogy hol tart most Tompos Kátya kezelése, kiderül a Házon kívül riportjából, 

  • ahol egy ultramodern kezelésről is szó lesz,  
  • és színésztársak és énekesek mesélnek arról a jótékonysági gálakoncertről, amely május 25-én lesz a Szegedi Nemzeti Színházban, és a teljes bevételét Kátya kezelésére ajánlják.  

Így lehet segíteni

Aki nem tud részt venni a rendezvényen, az a Fábián Juli Emlékalapítvány számlájára is utalhat:

  • Kedvezményezett neve: Fábián Juli Emlékalapítvány
  • Kedvezményezett számlaszáma: 16200151-18543755-00000000
  • A megjegyzés vagy közlemény rovatba írja be Tompos Kátya nevét!
  • A gyűjtés határideje a koncert napja: május 25.

A május 25-i koncertre jegyek válthatók a Szegedi Nemzeti Színház jegypénztárában, vagy a jegy.hu-n. A barátok már egy budapesti koncertet is elkezdtek szervezni, amit valószínűleg júniusban tartanak majd meg.

#Házon kívül#Videó#tompos kátya#rák#betegség#immunterápia#falusi mariann#dolhai attila#színház#Hrutka Róbert#ma

Címlapról ajánljuk