Házon kívül

„Bocsánatot kér, aki bűnös és hibásnak érzi magát. Én a részvétemet fejeztem ki” – elsőfokon felfüggesztettet kapott a motorossal ütköző mentősofőr

Moskovics JuditMoskovics Judit

2024. április 14. 18:05

Elsőfokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság Gelléri Lászlót, aki azt a mentőautót vezette, aminek oldalába egy motoros csapódott két éve Budapesten. A férfi szerint viszont ő nem hibázott, a motor egy keresztutcából ugrott elő hirtelen. Az azon ülő 24 éves Seres Dávid meghalt. A fiú gyászoló édesanyja könnyeivel küszködve beszélt az RTL-nek a tragédiáról, és azt mondta: így ne végezzen egy mentős se munkát, a férfinek el kellene ismernie, hogy hibázott. A Házon kívül riportjában a helyszínen idéztük fel a történteket, bemutatjuk, mit gondolnak a balesetről az érintett felek, és elmagyarázzuk, miért születhetett az elsőre meglepő ítélet. 

Két évvel ezelőtt egy kismamához sietett egy mentőautó Budapesten: térfigyelő kamera rögzítette, ahogy a Rottenbiller utcában a mentő átmegy a piroson, az autósok elengedik, majd egy keresztutcából hirtelen előtűnik egy motoros. A motor fékezés nélkül csapódott a jármű oldalába, az azon ülő 24 éves Seres Dávid meghalt. A mentőt Gelléri László vezette, akit elsőfokon másfél év szabadságvesztésre ítélt a bíróság, mert az indoklás szerint köteles lett volna a KRESZ szabályai szerint eljárni, és minden lehetséges módon meggyőződni arról, hogy mindenki látja, és elengedi. Akkor is, ha a motor vezetője a megengedettnél sokkal gyorsabban haladt. 

Gelléri László azonban ma sem érzi magát felelősnek a balesetért. A bíróságon az utolsó szó jogán azt mondta: úgy érzi, hogy a dupla meggyőződési kötelezettségének eleget tett. 

Legalább ezerszer átgondoltam, hogy mit tehettem volna másképp, és lehet, hogy sokan azt mondják, hogy igen, ha ma történne, vagy megálltam volna a lámpánál, de ez nem életszerű

– fogalmazott a férfi a Házon kívülnek.

Sléder Izabella, a motoros fiú édesanyja otthon volt, éppen vacsorázni készültek, amikor a szörnyű hír érkezett. „Sokkoló volt. (…) Megérkezett a rendőrautó, és megkérdezték, hogy itt lakik-e Seres Dávid, és hogy ki nekem ő. Mondtam, a fiam. És akkor mondták, hogy közúti baleset érte, én meg kérdeztem, hogy akkor hol van, hová mehetek, és ők mondták, hogy sehova ne menjek…” – mesélte könnyeivel küszködve az édesanya a Házon kívülnek.

Fia szerinte egy csupaszív, felelőségteljes fiatal volt, aki imádta mindhárom testvérét. A motor volt minden álma, pedig a szülei mindent megtettek, hogy lebeszéljék róla. Az édesanya szerint Dávid egyáltalán nem volt száguldozós típus, mindig azt mondta, hogy motoron az 50 km/órás sebesség is nagyon gyorsnak tűnik. Ehhez képest a szakértő szerint ugyan zöld volt a lámpája, de közel 80 km/órával hajtott ki a kereszteződésbe. 

Az édesanya szerint Gelléri Lászlónak ki kellene tudni mondania, hogy hibázott. 

Néha tudni kell azt mondani, hogy hibáztam, hogy ezt itt nagyon elszúrtam, és sajnos egy gyermek életét elvettem. Nem azt mondani, hogy ő egyáltalán nem bűnös, mert ő csak a munkáját végezte. Ilyen nincs. Így ne végezzen egy mentős se munkát

– fogalmazott. Gelléri László a tárgyaláson részvétét fejezte ki a gyászoló édesanyának, de bocsánatot nem kért.

A Házon kívül a baleset körülményeit feldolgozó riportja a cikkünk elején található videóban tekinthető meg, amelyben megmutatjuk:

  • hogyan emlékszik vissza a balesetre a mentőt vezető Gelléri László, és mi ügyvédjének az álláspontja;
  • mióta dolgozott mentősként, és miért ezt a hivatást választotta;
  • mit gondol a felvételekről Boncsér Sándor műszaki szakértő, és szerinte Dávid túlélhette-e volna a balesetet, ha lassabban megy;
  • és Gelléri Lászlót miért nem vette vissza mentősként az Országos Mentőszolgálat.
#Házon kívül#Videó#Baleset-bűnügy#motoros#halálos baleset#mentőautó#budapest#sebesség#felelős#elsőfokú ítélet

Címlapról ajánljuk