Házon kívül

„Szóban hangzott el, hogy közelebb kéne jönnöm a hatalomhoz” – Orbán Viktor személyes bosszúját szenvedik el Iványi Gáborék?

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2023. október 25. 6:05

Iványi Gábor és Orbán Viktor kapcsolata harminc évvel ezelőtt sokkal barátságosabb volt a mostaninál. A lelkésznek imponált a liberális ellenzéki politikában szerepet vállaló „fiatal forradalmár”, megáldotta Orbán Viktor és Lévai Anikó házasságát, és két gyermeküket megkeresztelte. 1998-ban viszont megszakadt a kapcsolatuk, miután az ellenzékben ülő Iványi nemet mondott a támogatását kérő Orbánnak. De a legjobban az sérthette meg Orbánt, amikor később Iványi Gábor fasisztának nevezte a miniszterelnököt vagy az általa fenntartott rendszert. A Házon kívül összefoglalta kettőjük közös múltját.

Iványi Gábor lelkész ötven éve segíti a rászorulókat: a hetvenes években megalapította a Magyar Evangéliumi Testvérközösséget – amit egyházként hivatalosan 1981-ben jegyeztek be –, és 1979-ben többekkel együtt a Szegényeket Támogató Alapot, noha a kommunizmusban hivatalosan nem is voltak szegények. Az Oltalom Karitatív Egyesület 1988 telén jött létre, és 1989-ben jegyezték be a 41. civil szervezetként.

1989–1990

Ekkor Iványi Gábor közel került a liberális ellenzéki politikához és mindazokhoz, akik a rendszerváltásban komoly szerepet játszottak.

Akkor ismertem meg például Orbán Viktort is, aki egy lobogó fiatal forradalmár benyomását keltette, aki kiváló szónok volt, és nagyon egyértelműen küzdött azért, hogy valami változás történjék. Ez nekem nagyon imponált is

– idézte fel Iványi Gábor a Házon kívülnek. Orbán Viktor az akkor liberális elveket valló Fidesz egyik alapítója és szóvivője volt. A párt 1990-ben bejutott a parlamentbe, akárcsak a Szabad Demokraták Szövetsége, amelynek soraiban Iványi Gábor is jelen volt képviselőként. Orbán Viktor és Iványi Gábor között akkor a lelkész szerint „udvarias, barátságos kapcsolat volt”. 

1993–1994

Iványi Gábor elkezdett egyre inkább a szegénység és a hajléktalanság kérdésével foglalkozni, képviselőként és a MET egyház vezető lelkészeként is. De úgy látta, Orbán Viktort ezek a problémák mérsékelten érdekelték. 

1993-tól a Fidesz egyre inkább a konzervativizmus felé fordult. Iványi Gábor ekkor vette észre, hogy Orbán Viktor körül valami megváltozott. Mint fogalmazott:

Nagyon meglepett, hogy azt az űrt, ami a jobboldalon támadt, ő akarja elfoglalni. Az, hogy az eszközökben nem igazán akar válogatni ahhoz, hogy a hatalmat megszerezze vagy megtartsa, nekem mindig is elfogadhatatlan volt.

1996

Iványi Gábor megkeresztelte Orbán Viktor két legidősebb gyermekét, és tíz évvel a polgári esküvő után megáldotta a Lévai Anikóval való házasságukat.

1998–2002

1998-ban a Fidesz megnyerte a választásokat. A következő négy évben Orbán Viktor miniszterelnökként, Iványi Gábor pedig újra ellenzékben, SZDSZ-es képviselőként ült a parlamentben. Orbán Viktor akkor Iványi Gábor szerint a támogatását kérte, aki erre nemet mondott. 

Ez szóban hangzott el, hogy közelebb kéne jönnöm a hatalomhoz, hogy több mindenre lehetne számítani, hogy akkor lehetne több pénzben reménykedni

– mondta Iványi. Nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a miniszterelnök ezt megjegyezte magának. Azt mondta, akkor is hangsúlyozta, hogy neki csak az a pénz kell az államtól, ami jár.

Itt szakadt meg a kapcsolatuk. 

2002-ben a Fidesz elvesztette a választásokat, Iványi Gábor pedig nem vállalta tovább a képviselőséget, inkább a szociális munkára koncentrált. Szerinte az általa vezetett intézményhálózatnak 2010 előtt soha semmilyen tartozása nem volt. 

Az adóhatóság ma köztartozásokra hivatkozva vonja el minden bevételüket.

  • Mit mondott ki a Strasbourgi Emberi Jogok Bírósága a 2010 óta egyre nehezebb helyzetbe kerülő MET intézményeiről?
  • Miért érzi azt Iványi Gábor, hogy rajta van a miniszterelnök céltábláján?
  • Melyik nyilatkozata sérthette meg a leginkább Orbán Viktort Iványi Gábor szerint? 
  • Mit hangoztat a kormányzati kommunikáció Iványi Gáborék helyzetéről?
  • És miért tartja a lelkész felháborítónak és elfogadhatatlannak a hatalom „cinikus packázását”?

A Házon kívül riportjából – amelyben archív felvételeket is mutatunk a két életút fontos szakaszaiból – mindez kiderül. 

#Házon kívül#Videó#Belföld#iványi gábor#magyar evangéliumi testvérközösség#met#nav#adótartozás#orbán viktor#oltalom karitatív egyesület#ma

Címlapról ajánljuk