Házon kívül

A jó levegő miatt költöztek a Balatonhoz, migrénes fejfájást kaptak helyette – egyre több a kérdés a rejtélyesen izzó szemétgödör körül

Moskovics JuditMoskovics Judit

2023. szeptember 27. 14:57

Balatonvilágos az utóbbi hónapokban nem a strandja miatt került a hírekbe: a település határában többször is kigyulladt és szúrós szagú füstöt árasztott magából egy gödör. Hogy ki és mit hordott a bánya gödrébe, még mindig nem tisztázott, ahogy az sem, pontosan mi kapott lángra a föld alatt. A helyzet elviselhetetlen, így a helyiek nyomozásba kezdtek, amiben úgy tűnik, a hatóságokra kevéssé számíthatnak. 

Kecskés István 18 éve költözött Balatonvilágosra a feleségével pont az egészségük érdekben, a jó levegő miatt. Két tinédzser gyerekükkel élnek ott. Mint mondta, még sohasem fordult elő, hogy a nyár közepén ne lehessen nyitott ablakok mellett aludni.

Olyan volt, mint amikor egy szeméttelepen eloltják a tüzet


– idézte fel István a Házon kívül stábjának.

Elsőként egyik éjjel találkoztak a furcsa szaggal – nyitva voltak az ablakok, és szúrós füstöt éreztek. Először arra gondoltak, valaki szemetet éget, nagyon erős szaga volt, és nagyon kellemetlen érzést okozott a tüdőben és a torokban. A szorító érzésre ébredtek fel.

A jó levegő miatt költöztek Balatonvilágosra, migrénes fejfájást kaptak helyette – a helyiek szerint elviselhetetlen a füstölgő gödör, ami körül csak egyre több a kérdés
Kecskés Istvánék először csak sejtették, honnan jön a füst.

Azonban nem lehetett szó szemétégetésről, mert egyetlen szeméttelepről sem tudtak a közelben. Reggel migrénes fejfájásra ébredtek, pedig István sosem volt az a fejfájós típus. Az egész család erre panaszkodott. Délelőtt már az összes szomszéddal a füst okát találgatták. Főleg, amikor kiderült, hogy egy kisgyereket az utcából az ügyeletre kellett vinni éjszaka.

Először azt sem tudták, kit kellene megkeresni az ügyben. István a Nébihnél dolgozó ismerőse tanácsára a Környezetvédelmi Hatóságnál tett panaszt. Mivel azonban egy ideig azt sem tudták megállapítani, pontosan honnan jön a szag, nem volt könnyű dolguk. Csak annyi volt biztos, hogy Balatonakarattya irányából terjed a bűz. Hogy mennyire volt büdös éppen, az pedig attól függött, hogy milyen irányból fújt a szél.

Hátborzongató volt, amikor rájöttek

Balatonvilágos és Balatonakarattya között földút vezet az egykori homokbányához, amely mára gazzal benőtt területté vált. István felvételeket is készített – sosem látott még ilyet.

A jó levegő miatt költöztek Balatonvilágosra, migrénes fejfájást kaptak helyette – a helyiek szerint elviselhetetlen a füstölgő gödör, ami körül csak egyre több a kérdés
Hátborzongató látvány volt, ahogy a füst feltört a földből.

A föld szabályosan füstölt. A repedésekből több helyen is dőlt a füst és vele az átható, szúrós, büdös szag is.

A homokbánya egykor a balatonfőkajári téeszé volt, ma pedig az ebből átalakult mezőgazdasági részvénytársaság tulajdona. A helyiek kihívták a hatóságokat, a tűzoltók pedig nagy nehezen bejutottak a területre, akkor még gyalog, mert a bejutást földhalmok akadályozták.

A tűzoltók megvizsgálták hőkamerával a talajt. Közel 100 fokot mértek a repedésben, gyakorlatilag izzott a talaj. Gyorsan le is jöttek róla 


– mondta István.

Másnap már négy tűzoltókocsival és ötvenezer liter vízzel érkeztek a tűzoltók, abban bízva, hogy így képesek lesznek eloltani a mélyben izzó tüzet. A tulajdonos aztán – éppúgy, mint forgatásunk napján –, traktorokkal és teherautókkal hordatott több száz köbméter földet a területre, nem véletlenül. Három nappal korábban újra füstölni kezdett a gödör, és újra oltott a tűzoltóság.

A jó levegő miatt költöztek Balatonvilágosra, migrénes fejfájást kaptak helyette – a helyiek szerint elviselhetetlen a füstölgő gödör, ami körül csak egyre több a kérdés
Több autóval is a helyszínre vonultak a tűzoltók.


Arra viszont senki sem kapott választ, hogy pontosan mi történik a területen, mi ég a talajszint alatt. A helyiek és a Házon kívül stábja is válaszok nélkül maradt, akárcsak az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának LMP-s elnöke, akit helyi civilek kerestek meg.

Tudtak róla?

Kiderült, hogy több Balatonakarattyán élő civil aktivista már évek óta próbálja kideríteni, mi lehet az egykori homokbánya óriási gödrében, néhány 100 méterre a lakott övezettől és a Balatontól. Egy időben sok teherautó fordult meg a környéken. Csomai Dávid helyi építési vállalkozó gyorsan rájött, hogy az autók nem trágyát hoznak a szomszédos földekre, hanem valami mást a volt bánya gödrébe.

A jó levegő miatt költöztek Balatonvilágosra, migrénes fejfájást kaptak helyette – a helyiek szerint elviselhetetlen a füstölgő gödör, ami körül csak egyre több a kérdés
A korábbi felvételeken látszik, nem csak zöldhulladékot temettek a gödörbe.


A civilek kiderítették, hogy a füstölgő gödör területét 2016 óta a balatonakarattyai önkormányzat bérelte, egészen 2023 áprilisáig. A szerződést csak közérdekű adatigénylés után kapták meg. A terület szerződésében az áll, nem környezetszennyező növényi hulladék, nyesedék tárolására és végleges elhelyezésére használhatják. 

A fenti videóban látható teljes riportból a következő kérdésekre is választ kaphat.

  • Végül milyen anyagok kerültek a bánya gödrébe?
  • A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt öt évben oktatási és konferenciaközpontot építtetett a balatonakarattyai Koppány soron, az egykori MÁV-gyereküdülő területén. Mi köze lehet ennek és Matolcsy György jegybankelnök – most már csak volt – feleségének az ügyhöz?
  • Mit mondott az esetről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és vajon megszólalt-e a terület fideszes polgármestere az ügyben?
  • Mire jutott a Veszprém megyei rendőrség a nyomozás során?
#Házon kívül#Videó#Belföld#Balatonvilágos#balatonakarattya#szemétgödör#füst#ma#környezetszennyezés#légszennyezés#balaton

Címlapról ajánljuk