házon kívül

Elhanyagolva érzi magát a felcsúti polgármester, mert „nem itt valósul meg minden legeslegelőször”

Simor DánielSimor Dániel
Gyömöre MátéGyömöre Máté

2021. december 14. 16:37

A miniszterelnök számára oly fontos Felcsút az utóbbi években igencsak gazdag faluvá vált, és látványosan fejlődik is. Most éppen okosiskola épül, de tovább bővül a fociakadémia, és alakulnak a turisztikai beruházások is – jellemzően állami, vagyis közpénzből. A polgármester mégis úgy érzi, elhanyagolják őket. Felcsútot és környékét a Házon kívül stábja járta körbe.

Az 1800 lelkes Fejér Megyei Felcsúton 2010 után felgyorsultak az események. Egymás után valósultak meg újabb és újabb beruházások. Elsőként a felcsúti focicsapat új otthona épült meg 2014-ben, Orbán Viktor házával szemben. A Pancho Aréna 3,6 milliárd forintba került. Utána jött a focistadionhoz hasonlóan Makovecz-stílusban készült kazánház, 3,1 milliárd forintért, aztán egy sportközpont 12,5 milliárdért, és egy sporthotel 11 milliárdért. Ez így együtt több mint 30 milliárd forint.

Az ingatlanok megépítését az Orbán-kormány által 2011-ben bevezetett TAO-támogatási program tette lehetővé, amivel a nyereséges vállalatok a társasági adójuk egy részét az állam helyett sportkluboknak adhatják, sport célokra. Legutóbb ebből a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány szállodát épített. A TAO-program bevezetése óta az összes sportklub közül a felcsúti kapta a legtöbb pénzt, a 24.hu összesítése szerint 10 év alatt 36,3 milliárd forintot. Orbán Viktor erről korábban azt mondta, hogy nem közpénz.


Három évvel később egyébként a Kúria jogerősen kimondta, hogy a TAO-támogatás közpénznek minősül, ezért a sportklubnak a nyilvánosság előtt is el kell számolnia, hogy azt mire költötték. A Demokratikus Koalíció politikusai évekig pereskedtek a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvánnyal, hogy adják ki a számlákat, de hiába, ezeknek csak a töredékét kapták meg. Varjú László, a DK országgyűlési képviselője a Házon kívül stábjának elmondta, évente mintegy 4,5-5 milliárd forint értékű számlából mindössze 100 milliónyit adtak át nekik.

Azt gondolom, hogy olyan számláik vannak, vagy olyan költéseket végeztek, ami egyébként igazolná azt a feltételezést, hogy (…) igazából nem utánpótlás nevelésre használták fel.

A műsor készítői szerették volna megszólaltatni az alapítványt, de nem válaszoltak az elküldött kérdésekre.

A víztoronynak mennie kellett

A felcsúti fejlesztések azonban nem csak a sportberuházásokról szólnak, most éppen okosiksola épül a faluban. A polgármester arról beszélt a település november végi, éves közmeghallgatásán, hogy az új intézmény nem csupán a helyeiknek készül. „Úgy néz ki, hogy az új tanévet szeptemberben már itt fogjuk tudni kezdeni, ebben a szép modern iskolában. Tisztelettel várjuk a környezőbeli gyerekeket is ezen a megnyitón és az iskolában. Az összértéke ennek 6,5 milliárd forint volt” – mondta Mészáros László polgármester.

Az építkezés érdekessége, hogy útban volt egy víztorony, ezért azt odébb kellett rakni. Ez 64 millió forintba került. Az iskolát a Mészáros Lőrinc családi érdekeltségébe tartozó Fejér BÁL Kft. építi, lesz benne 16 tanterem, 1000 négyzetméteres sportcsarnok, kinti sportpálya, sőt automatikus hőmérséklet-szabályozás, és jelenlét-érzékelő világítás is. A megyei lap emiatt egyenesen okosiksolának nevezte az épülő intézményt.

A polgármesteri beszámolót az új iskoláról nem sokan figyelték élőben, csak néhányan jöttek el a közmeghallgatásra. Egy helyi asszony ezért amiatt méltatlankodott, hogy az esemény nem lett rendesen meghirdetve. A polgármester szerint a nagyobb hírverés az országos sajtó érdeklődését is felkeltette volna.

Felcsút, a turisztikai központ

Felcsúton nem csak a sportra és a kiművelt emberfők nevelésére figyelnek oda, az idegenforgalom is nagy hangsúlyt kap. Korábban egy 234 millió forintos uniós támogatásból már csónakázótavat csináltak a község záportározójából, amit most továbbfejlesztenek. A polgármester erről is beszélt a novemberi közmeghallgatáson: „A szigeten, ami a csónakázótó közepén van, lesz egy kilátóterasz, illetve a túloldalt egy étterem, a kettőt pedig egy híddal fogják összekötni, erre egyébként másfél milliárd forint támogatást adott a Magyar Turisztikai Ügynökség.”

Az építő itt is a Mészáros Lőrinc családi érdekeltségébe tartozó Fejér BÁL Kft. A polgármester szerint a beruházás megtérül majd, igaz, nem a közeli jövőben. „Én úgy saccolom, hogy minimum lesz vagy 8-9 év. Simán” – mondta Mészáros László.

A Házon kívül stábja szeretett volna ennél pontosabb képet kapni arról, hogyan fog megtérülni a másfél milliárdos turisztikai beruházás, a projektet fizető turisztikai ügynökség azonban nem válaszolt az írásban feltett kérdésekre. A támogatásról semmilyen információt nem lehet találni az MTÜ honlapján sem, a beruházás a támogatott projektek között sem szerepel. 

A projekt megtérülése azért is érdekes, mert a település egyik korábbi turisztikai fejlesztése eddig minden várakozást alulmúlt.

A Vál-Völgyi kisvasút összesen 600 millió forint uniós támogatást emésztett fel, az egész fejlesztés pedig 857 millió forintba került. A kisvasút a felcsúti Pancho Arénától megy az alcsúti arborétumig, és az elmúlt 5 év tapasztalatai alapján eddig több mint 23 millió forint veszteséget termelt. A kisvasút tulajdonosa is Mészáros Lőrinc, Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványa. De ők üzemeltetik az alcsúti arborétumot is, ami esküvői helyszíneként is működik. Mészáros Lőrinc fia és maga Mészáros Lőrinc is itt házasodott.

Az arborétum 2010 óta több mint 460 millió forint uniós támogatást kapott, az ebből megvalósuló munkákból aztán többet is a Mészáros és Mészáros Kft. nyert el. A turisztikai fejlesztésekről a Házon kívül stábjának helyben többen elmondták, hogy egy nagy egységben kell nézni őket, így az arborétum, a stadiontúra, a kisvasút, illetve a csónakázótó együtt teszik igazán vonzóvá a térséget a turistáknak. 

A környék a gyerekeknek is tartogat izgalmas programokat, Alcsútdobozon ugyanis 2016 óta kalandpark is működik. A létesítményt a Mészáros és Mészáros Kft. tervezte, és ők is üzemeltetik. Alig 2-300 méterre van innen az alcsútdobozi sporthotel, ez is Mészáros Lőrinc egyik érdekeltségéhez tartozik, jelenleg zárva van, mert felújítják.

De vissza Felcsútra. A településen nemcsak a nagy állami és magánberuházások miatt lehet jó élni, hanem azért is, mert az ide bejegyzett cégek, többek között Mészáros Lőrinc érdekeltségei olyan mennyiségű adót fizetnek, hogy a község költségvetése valósággal szárnyal.

2013-ban 580 millió forintból gazdálkodott az önkormányzat, de ahogy teltek az évek, a bevételeik folyamatosan nőttek: a 2019-es rekordévben már 2,1 milliárd forintos volt a büdzsé.

A polgármester nem érzi úgy, hogy van alapja azoknak az ellenzéki támadásoknak, amelyek szerint azért van ennyire jó helyzetben Felcsút, mert Orbán Viktor itt nőtt fel és ő a miniszterelnök.

Én úgy érzem, inkább egy kicsit el vagyunk hanyagolva ezen a területen. Mert nem itt valósul meg minden legeslegelőször

– mondta.

A Házon kívül riportját teljes terjedelmében visszanézheti, ha ide kattint.

Nyitókép: Részlet az RTL Klub Házon kívül című műsorából

#házon kívül#belföld#felcsút#orbán viktor#tao-pénzek#foci#tao#kisvasút

Címlapról ajánljuk